Política

L'altra cara del judici

EL MOMENT DE TENSIÓ

El fiscal i Marchena intimiden Mestre

Jaume Mestre, responsable de Difusió de la Generalitat, va rebre una forta pressió durant el seu interrogatori per part del fiscal Jaime Moreno i el president del tribunal, Manuel Marchena. Aquest li va recordar que no havia de mentir i, sobretot, no faltar a la veritat. Moreno, amb el camí obert, va demanar que l’investiguessin per fals testimoni. Moreno creu que Mestre va mentir quan va dir que no havia parlat amb Núria Llorach, presidenta en funcions de la CCMA.

LES FRASES

Hem organitzat sempre visites internacionals quan hi ha hagut fets noticiables
El Diplocat no estava involucrat en l’organització del referèndum. La nostra feina era explicar la realitat de Catalunya
Mai hem donat honoraris a observadors internacionals. Mai hem contractat observadors internacionals
Les delegacions exteriors són part de la Generalitat. El Diplocat és una entitat de capital públic i privat. No formava part del govern
ALBERT ROYO MARINÉ
Exdirector general del Diplocat

LA CARA I LA CREU

Albert Royo alliçona la fiscalia sobre el Diplocat
Consuelo Madrigal, exfiscal general de l’Estat amb el PP, potser tenia al cap l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría dient, sorneguerament, allò de “Diplocat en liquidassió...”, perquè, en el seu interrogatori a l’exdirector general del consorci diplomàtic, Albert Royo Mariné, atribuïa a l’entitat un paper que no va tenir en cap moment en el procés. Royo Mariné li va deixar ben clar en les respostes a les insistents preguntes de Madrigal. Que el Diplocat no és una entitat del govern, que és un organisme publicoprivat i que no rebia instruccions de la Generalitat. Tota una lliçó de diplomàcia de Royo Mariné.
Els cognoms catalans, assignatura pendent
Els fiscals i el president del tribunal continuen sense fer cap mena d’esforç per pronunciar mínimament bé els cognoms catalans d’alguns dels testimonis i de les persones que són esmentades en els interrogatoris. Ahir mateix, el fiscal Jaime Moreno es va ben lluir alhora de pronunciar cognoms com Llorach (va dir Llorax), Guix (va dir Gis) o Genovés (va dir Jenovés). Un dels moments més surrealistes va ser, però, quan el responsable de Difusió de la Generalitat va parlar d’una interlocutora seva de nom Rosa (amb “s” sonora). Tot seguit, Moreno no va dubtar a anomenar-la “Rossa”. Ni el més mínim esforç.
L’ANÈCDOTA

Els presos van poder estar a la sala del Suprem durant la llarga pausa de dimarts

Els presos polítics catalans van poder estar-se a la sala del Suprem que tenen habilitada diàriament durant la llarga pausa d’aquest dimarts passat entre la sessió matinal, que es va acabar molt aviat, cap a 2/4 d’11, i la de tarda, que va començar a les 4. D’aquesta manera es va evitar el seu trasllat als calabossos de l’Audiencia Nacional, com passa sovint en altres judicis. De fet, des de fa alguns dies els presos ja no passen per aquestes cel·les a l’Audiencia, al contrari dels primers dies, i són conduïts directament al Suprem. Això permet que puguin sortir més tard dels respectius centres penitenciaris. Pel que fa a la sessió d’ahir, que es va acabar a 2/4 de 2, els presos van poder dinar a la sala que tenen al tribunal abans de ser traslladats a Alcalà Meco i a Soto del Real.

LA SESSIÓ D’AVUI

La incògnita de Trapero i la previsible negativa a declarar d’altres testimonis

La sessió d’avui tindrà com a protagonista el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, citat a declarar a les 11 del matí, amb la incògnita de si refusarà de fer-ho (està pendent de judici a l’Audiencia Nacional i en té el dret) o si, pel contrari, decidirà declarar igualment. Abans que Trapero estan citats l’exsecretari de Difusió i Atenció Ciutadana Antoni Molons i l’exdirectora de serveis de Presència Teresa Prohias, que previsiblement rebutjaran de declarar, i l’exsubsecretari d’estat d’Hisenda Felipe Martínez Rico, que sí que ho farà. Altres testimonis del dia, que tot fa pensar que tampoc declararan perquè estan investigats en altres processos, són el jutge Santiago Vidal, el funcionari de Treball, David Badal, i l’excomissionat per a la transició nacional Carles Viver Pi-Sunyer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.