Política

Torra: “Si el preu de defensar l’autodeterminació és la meva llibertat personal, el pagaré”

El president denuncia que els líders independentistes acusats per l’1-O només són “culpables de ser demòcrates”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat aquest dilluns des de Brussel·les el judici de l’1-O i la manca de voluntat de “diàleg real” del govern espanyol. “Si el preu de defensar els nostres drets i l’autodeterminació és la meva llibertat personal, el pagaré”, ha assegurat Torra durant la conferència sobre la causa al Suprem i el paper de la Unió Europea. El president del Govern català ha assegurat que es jutja als líders independentistes encausats perquè se’ls considera “culpables de ser demòcrates” i ha fet una crida “a tots els europeus que creuen en la democràcia” perquè donin el seu “suport”. “Els pròxims mesos són una oportunitat per la comunitat internacional per entendre la cara real de l’Estat”, ha afirmat en relació al judici.

Durant la seva intervenció Torra també ha criticat el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, pel vet a la conferència. Segons ha assegurat, la decisió de Tajani és “política i ideològica” i ha acusat l’italià d’haver dut a terme “una de les accions més antidemocràtiques i antieuropees”: “violar el principi de la llibertat d’expressió de dos membres elegits pels catalans per donar el seu punt de vista sobre el judici i la seva evolució”.

La conferència ha estat presentada per Ralf Packet diputat de la Nova Aliança Flamenca (N-VA) comença els parlaments fent una referència al vet que el president de l’Europarlament, Antonio Tajani, “per haver promogut aquest esdeveniment”. “He fet tot el possible per portar els presidents Torra i Puigdemont al Parlament Europeu per tal de mantenir un diàleg necessari sobre la democràcia i els drets fonamentals a la UE, però els caps institucionals es van tancar perquè van considerar que això podria ser un atemptat contra l’ordre públic” ha explicat Packet. “El senyor Puigdemont ha estat rebut a diversos parlaments europeus sense cap mena de problema, per això és totalment incomprensible que el Parlament Europeu hagi rebutjat aquest esdeveniment pacífic”, ha dit.

Per la seva banda, Ivo Vajgl, diputat eslovè del grup ALDE al Parlament Europeu, comença el seu parlament dient que “em sentiria orgullós de ser el dirigent, el líder d’una nació així”. Explica que fa un any i mig que està implicat “en el vostre cas” i afegeix que “els eslovens també vam haver de lluitar per tenir la nostra independència i el nostre estat sobirà”. “Sempre he volgut transmetre als catalans el missatge que no esteu sols, que pot ser un llarg camí, però us puc assegurar que al final hi haurà un nou estel a la bandera d’Europa”, ha afegit.

Per Ivo Vajgl, “el cas de Catalunya és un cas de justícia” i ha mostrat el seu suport als polítics empresonats i a les seves famílies: “el judici no és propi del segle XXI. Ho sento molt pels meus col·legues que han de patir aquesta humiliació”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona