Política

ERC aspira a fer 170 llistes locals el 26-M a tota la demarcació

El partit aplega alcaldables i candidats d’un centenar de municipis per preparar la campanya del maig

En l’acte, a la UdG, també van tractar de les estatals del 28-A i es conjuren per a una “primavera republicana”

Esquerra va aplegar ahir la major part dels seus alcaldables i aspirants a revalidar actes com a edils a tota la demarcació, on el president de la federació regional dels republicans, David Mascort, va posar el repte de presentar 170 llistes en el conjunt de dos centenars de municipis, “més que mai”. El partit ja va fer el sorpasso al PSC en els comicis municipals del 2015, quan va passar de les 129 llistes del 2011 a 155, mentre que els socialistes, en plena sagnia de militants, càrrecs i llistes adherides pel procés, van baixar de les 136 candidatures del 2011 a 112 fa quatre anys. Ara encara aspiren a bastir-ne alguna més, amb l’objectiu d’acostar-se o superar Junts per Catalunya –CiU, el 2015, va presentar 198 llistes, però arran del trencament amb Unió ara també podrien ser menys–. Malgrat tot, per a Mascort, la gran fita que es marquen és “guanyar les eleccions municipals” en vots, per consolidar el poder municipal, i guanyar-ne en consells comarcals i la Diputació.

Entre els assistents a la jornada de formació i intercanvi d’experiències entre candidats durant tot el matí al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, hi havia aproximadament un centenar de municipis representats, un tret de sortida estratègic i simbòlic, amb una foto de família dels candidats, a 99 dies dels comicis. En nom dels alcaldables, va prendre la paraula el nou cap de llista del partit a Girona, Quim Ayats, que va apostar per sumar i “connectar ciutadans, barris i entitats” amb l’objectiu, parafrasejant el president del partit, Oriol Junqueras, de ser “eines útils” amb vocació de treballar per a “un sol poble” des dels municipis.

“Primavera republicana”

La resta de parlaments tampoc van passar per alt la figura de Junqueras –a més de Dolors Bassa i Carme Forcadell, que també havien estat edils–, per als quals van demanar, a més de la resta de presos, exiliats i processats, la llibertat. Abans de les municipals, però, en el calendari del partit també ha irromput la data de les eleccions estatals del 28-A. I ahir la trobada ja va servir en paral·lel per introduir la nova data en l’argumentari.

El president del Parlament, Roger Torrent, va titllar d’“irresponsable” el president espanyol, Pedro Sánchez, per haver “renunciat al diàleg” i plegar-se a les pressions exercides els darrers dies per la dreta del PP, Cs i Vox. Però va donar la benvinguda als comicis: “No ens fan cap por les urnes per combatre aquells que ens voldrien silenciats per sempre”, va reblar.

Per la seva banda, el vicepresident del govern, Pere Aragonès, va defensar “la valentia d’ERC entre l’amenaça d’uns i la por dels altres [pel PSOE]”. I va ajuntar les tres convocatòries a les urnes –també hi ha les europees el mateix dia que les municipals– per fer una crida a “treballar per convertir els propers mesos en la primavera republicana” des dels vots individuals, davant el risc d’una “tardor del feixisme”.

LA XIFRA

170
llistes
aspira a bastir ERC el 26-M al conjunt de municipis gironins, encara més que les 155 presentades el 2015.

LA FRASE

Combatrem l’extrema dreta perquè ERC serà, com sempre, dic de contenció contra el feixisme
Roger Torrent
PRESIDENT DEL PARLAMENT I EXALCALDE DE SARRIÀ DE TER


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA