Política

El Síndic i els expresidents del Parlament i govern demanen al TS “mesures alternatives” a la presó preventiva al judici de l’1-O

Signen un escrit on subratllen que el dret a la defensa és “fonamental” i que calen mesures adequades per exercir-lo

Recorden al Tribunal Suprem que qualsveol presó de Madrid està a almenys una hora de viatge de la sala

El síndic de greuges, Rafael Ribó, i els expresidents del govern i del Parlament han signat un escrit impulsat pel primer on demanen al Tribunal Suprem (TS) espanyol que consideri la disposició de “mesures alternatives” a la presó provisional per als encausats per l’1-O durant el judici.

Els signants recorden que la vista durarà mesos i que qualsevol presó de Madrid està a una hora de viatge de la sala on es jutjaran. Consideren que aquestes circumstàncies poden vulnerar el dret a la defensa dels encausats, que és “fonamental”, i per això subratllen que per poder exercir aquest dret de manera efectiva calen els mitjans adequats.

L’apel·lació, que s’inclourà en els textos de les defenses dels encausats, recorda al Suprem que perquè els encausats tinguin els mitjans adequats per defensar-se cal que estiguin en les condicions materials idònies, “molt en especial durant la celebració del judici oral”.

En aquest sentit, dibuixen un escenari segons el qual els encausats hauran de ser transferits cada dia en vehicles policials de custòdia des de la presó on se’ls ingressi a la sala de vistes, qualsevol d’elles a almenys una hora de viatge.

A més, argumenten que la presó preventiva té unes causes taxades en l’ordenament jurídic espanyol que “no sempre s’interpreten en els seus justos límits, la qual cosa la converteix, de fet, en una pena anticipada”. És un “problema generalitzat” del sistema penal que “vulnera el dret a la llibertat individual i el dret a la presumpció d’innocència”, a banda que “pot entorpir” el dret de defensa.

A banda del mateix Ribó, el text el signen els expresidents del Parlament de Catalunya Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, així com els presidents de la Generalitat Jordi Pujol, José Montilla, Artur Mas i Carles Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona