Política

La UE s’espanta davant l’abisme d’un ‘Brexit’ dur i s’obre a ajornar-lo

Barnier alerta que “el risc d’una sortida sense un acord no havia estat mai tan evident”

Insta a la “calma” en espera que Londres digui com sortir d’aquesta situació

Al bloc europeu li agafa cada cop més vertigen amb l’escenari d’un Brexit sense acord per l’agreujament de la crisi interna al Regne Unit. La derrota estrepitosa de la primera ministra, Theresa May, en la votació sobre l’acord de sortida de la Unió Europea i la incapacitat del Parlament britànic per decidir de manera conjunta com resoldre l’embolic ha espantat encara més el club europeu, que veu arriscat un divorci sense papers pel mig.

Després que la Comissió Europea fes un comunicat, dimarts a la nit, en què exigia als britànics que s’aclareixin “com més aviat millor”, ahir el cap negociador del Brexit dels 27 estats de la UE, Michel Barnier, va advertir des d’Estrasburg que “el risc d’una sortida sense acord no ha estat mai tan evident i tan present”.

Queden només deu setmanes per a la data oficial de sortida del Regne Unit, tal com està marcat en el mecanisme que estableix el procés, i l’abisme d’un trencament abrupte cada cop és més a prop. “En aquests instants no podem excloure cap escenari, en particular el que sempre hem volgut evitar: un no acord”, va admetre Barnier. Un panorama que horroritza l’executiu de la UE, que ahir va deixar la porta oberta a la possibilitat de prorrogar la sortida del Regne Unit, prevista per al 29 de març.

Si bé el portaveu de la Comissió Europea va reconèixer que, de moment, no hi ha hagut cap petició de Londres en aquest sentit, Margaritis Schinas va recordar que el govern britànic haurà d’explicar els motius per demanar aquest ajornament. També va matisar que seria decisió dels 27 per “unanimitat” acceptar-ho.

Ara bé, Londres tindria una altra via que no requereix els favors dels seus socis europeus. D’acord amb la darrera sentència del Tribunal de Justícia de la UE, el Regne Unit pot aturar “unilateralment” en qualsevol moment el procés de sortida i mantenir-se dins del bloc. Una opció més radical perquè deixaria en suspens el Brexit i permetria als britànics quedar-se en les mateixes condicions. En tot cas, després de reunir-se dimarts amb representants de tots els grups polítics europeus, Barnier va reafirmar la “determinació” europea d’evitar el no acord i va apel·lar a la “calma” i el “diàleg”, però no va avançar cap moviment en espera que Londres digui què vol fer per superar aquesta situació, que s’està allargant més del previst.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona