Política

El jutge arxiva la causa contra Dani Mateo per mocar-se el nas amb la bandera espanyola

El titular del Jutjat d’Instrucció considera que no estan provats el delictes d’odi i d’ultratge a la bandera, tot i que considera el gag “desafortunat” i “denigrant”

La Fiscalia ja havia demanat sobreseure el cas

El titular del Jutjat d’Instrucció 47 de Madrid ha arxivat la causa oberta contra l’humorista Dani Mateo per un presumpte delicte d’odi per haver-se mocat amb la bandera espanyola durant un gag humorístic del programa El Intermedio de la Sexta. El magistrat, però, no estalvia retrets a l’acusat.

La denúncia contra mateo la va posar l’organització Alternativa Sindical de Policia. Aquest dimecres la Fiscalia ha demanat l’arxivament de la causa en considerar que l’actuació de Mateo va ser un “esquetx d’humor satíric” amb “certa dosi de provocació” emparada per la llibertat d’expressió. Ara el jutge coincideix tant amb el fiscal com amb Mateo en què no hi havia “cap intenció de fomentar l’odi contra ningú”.

Adolfo Carretero opina que la de Mateo va ser una “actuació humorística en un mitjà públic i amb nombrosíssima audiència, molt desafortunada i provocadora”. No obstant això, el jutge segueix el criteri de la Fiscalia i acorda que no hi ha prou proves per imputar-li un delicte d’odi i tampoc d’ultratge a la bandera.

Segons el seu judici, “conforme al principi d’intervenció mínima del dret penal i l’àmplia llibertat d’expressió que ve tutelant el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg”, els fets no encaixen prou amb els supòsits de l’article 543 del Codi Penal, “en no estar prou acreditat l’ànim d’ultratge” a la bandera.

Tot i així, el jutge expressa que, en la seva opinió, mocar-se amb la bandera d’Espanya, anomenar-la “drap que es ven als xinesos” i llançar-la a terra, “encara que es pretengui fer en un context humorístic, són per se actes denigrants”.

Carretero justifica així que “no es podien rebutjar de ple” les denúncies presentades contra Mateo sense que aquest “aclarís el sentit de la crítica i si hi havia ànim d’ultratge, perquè amb l’humor també es pot ultratjar i injuriar persones i símbols”.

Però a la vista que la Fiscalia ha considerat que l’ànim del còmic no va ser ultratjar, sinó que es va tractar d’“una posada en escena desafiadora o crítica” permesa per la llibertat d’expressió, “encara que pugui ofendre els sentiments de molts espanyols”, el jutge conclou que no sembla raonable continuar amb el procediment.

Així, decreta el sobreseïment provisional i l’arxivament de les actuacions, “sense perjudici de les accions civils que, en el seu cas, puguin correspondre al perjudicat”. La resolució es pot recórrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs