Política

Crida a omplir les places del país en protesta per les detencions d’aquest dimecres

L’ANC i l’esquerra independentista insten a mobilitzar-se davant la nova onada de repressió contra l’independentisme, que coincideix amb els 15 mesos d’empresonament dels ‘Jordis’

Denuncien la “intencionalitat política” de les detencions

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’esquerra independentista han fet una crida a sumar-se a les mobilitzacions unitàries convocades aquest vespre a diversos punts del país en protesta per l’operació de la policia espanyola relacionada amb el tall de les vies del tren d’alta velocitat a Girona el passat 1 d’octubre. La majoria dels 16 detinguts en el dispositiu pertanyen als diferents col·lectius convocants.

En una roda de premsa a la seu nacional de la CUP, la presidenta de ANC, Elisenda Paluzie, ha assenyalat que el dia que es compleixen 15 mesos de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart “patim una nova operació de repressió que busca acabar amb un moviment pacífic i democràtic per la independència de catalunya”.

Per aquest motiu, ha instat a mantenir-se “ferms i mobilitzats des dels principis de la lluita no-violenta” per no permetre que es normalitzi “la situació de repressió” i de “vulneració flagrant de llibertats i drets en la qual ens veiem els darrers temps”.

Paluzie ha recordat que l’autodeterminació “és un dret, no un delicte” i ha assegurat que aquesta causa “es girarà com un boomerang” contra l’Estat.

“No aconseguiran intimidar-nos”, ha avisat.

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha fet una crida “a la mobilització determinada, al treball conjunt arreu per aturar la retallada de drets civils, socials i polítics”. “És el moment de sortir al carrer i aturar la demofòbia”, ha subratllat.

El portaveu d’Alerta Solidària Xavier Pellicer ha denunciat que l’operatiu no s’ha emparat “en cap ordre judicial” i n’ha responsabilitzat els “responsables polítics” de la policia espanyola: “La delegada del govern a Catalunya, Teresa Cunillera; el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska i, en última instància, Pedro Sánchez”.

Segons ell, es tracta d’un “operatiu polític” i amb una “clara intencionat política” que no busca dirimir uns fets de desordres sinó “perseguir i criminalitzar la protesta i la mobilització social i política al voltant del dreta a l’autodeterminació”.

“Les detencions d’avui són molt greus, no constitueixen un fet aïllat i són una nova operació inserida en una ofensiva repressiva contra els drets civils i polítics”, ha alertat.

A més, ha considerat que l’actuació policial d’avui ha tingut la “cooperació necessària” dels Mossos d’Esquadra i ha demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch.

Laura Gisbert, del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), ha instat els moviments socials i populars a “respondre a les detencions i a la ràtzia repressiva”.

Biel Lòpez, del col·lectiu La Forja, al qual pertanyen quatre dels detinguts, ha avisat que “avui hem sigut nosaltres, però demà pot ser qualsevol que posi en dubte aquest règim caduc”.

Convocatòries

Els diferents col·lectius han convocat protestes a les vuit del vespre davant les subdelegacions del govern espanyol a Girona i Tarragona; a la Via Laietana de Barcelona, davant la prefectura de la policia espanyola; a la seu del mateix cos a Lleida (avinguda Prat de la Riba), i davant la delegació del govern a Tortosa.

També hi ha mobilitzacions convocades a Sabadell (19.30 hores, plaça del Doctor Robert), Terrassa (Rambla de Montserrat), Rubí (19.30 hores plaça de l’Ajuntament), Solsona (plaça de l’Ajuntament), Barberà del vallès (plaça de la Vila), Moià (plaça de Sant Sebastià), Cervera (plaça Major), Vilanova i la Geltrú (plaça de la Vila), Capellades (19 hores, davant l’Ajuntament), Guissona (plaça Bisbe Benlloch), Bellpuig (21 hores, plaça dels Músics per la Llibertat), Corbera (plaça 1 d’Octubre), Esparreguera (plaça de l’Ajuntament), Esplugues (davant l’Ajuntament), Molins de Rei (plaça de la Vila), Sant Esteve Sesrovires (plaça Xic Mateu), Alcover (19 hores, plaça Nova), Valls (plaça del Blat), Cambrils (19 hores, plaça de l’Ajuntament), Vilafranca del Penedès (plaça de la Vila), Igualada (plaça de l’Ajuntament), Sort (19 hores, davant general Moragues), Tremp (19 hores, davant l’Ajuntament), la Seu d’Urgell (Plaça dels Oms), Vielha (Plaça dera Glèisa) i Torredembarra (davant l’Ajuntament), entre altres

El SEPC ha convocat una tancada aquesta nit a la Facultat de Lletres i Turisme de la Universitat de Girona per “plantar cara a la repressió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona