Política

Jordi Cuixart acusa l’Estat d’encobrir la tortura per l’1-O

L’escrit de defensa del president d’Òmnium denuncia la vulneració d’una llarga llista de drets fonamentals en nom de la unitat d’Espanya

Rebutja la presència al judici d’“un partit masclista i xenòfob com Vox”

L’escrit de defensa del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, dedica un apartat a denunciar que el judici polític que està a punt de començar contra els dirigents independentistes “encobreix la tortura”: “L’actuació policial de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia durant la jornada de l’u d’octubre suposa un evident acte de tortura o de tracte inhumà o degradant segons la convenció internacional que mereix una investigació prompta i imparcial.”

És només una de les vulneracions flagrants de drets fonamentals “producte de la sobreprotecció de la unitat territorial d’Espanya” amb què els advocats Marina Roig, Benet Salellas i Àlex Solà basteixen l’escrit de defensa, convertit en tot un escrit d’acusació contra l’Estat espanyol. Denuncien la vulneració del dret a la llibertat d’expressió, de reunió pacífica, a l’autodeterminació, a un jutge natural, a un doble grau de jurisdicció, a un tribunal imparcial i independent, a un judici amb garanties, al procés degut... La llista és llarga i fa referència en tot moment a sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans. També posa de manifest que l’aplicació d’un dret processal d’excepció crea una greu indefensió a Cuixart, que el judici vulnera la legalitat penal i la presumpció d’innocència, que es va detenir arbitràriament Cuixart i insisteix que donat que el Tribunal Suprem no ha assumit el caràcter plurilingüístic de l’Estat, “l’única forma de garantir els drets lingüístics de les parts és que el judici se celebri a Catalunya”. En definitiva, l’escrit augura que el procés judicial “acabarà amb la condemna de l’Estat per la seva vulneració dels drets democràtics”.

L’equip d’advocats també posa de manifest que “la presència d’un partit masclista i xenòfob com Vox” exercint l’acusació popular “amb finalitats electorals” contravé els compromisos internacionals contrets per l’Estat.

Òmnium va presentar ahir solemnement els eixos de l’estratègia de defensa en un acte al Pati de Columnes del Col·legi d’Advocats de Barcelona. “Considerem que no és el moment de defensar-nos de res, sinó d’acusar aquest Estat que ha vulnerat la seva pròpia llei i que falsifica la realitat per criminalitzar un moviment que sempre ha estat pacífic”, va lamentar el vicepresident de l’entitat sobiranista, Marcel Mauri, flanquejat per una cinquantena de personalitats del món jurídic.

Gemma Calvet, Magda Oranich, August Gil Matamala, Carme Herranz i Olivier Peter van desgranar les claus de la defensa contra la construcció d’un relat arbitrari “sobre les ruïnes dels drets fonamentals”. “Si el dret a l’autodeterminació és reconegut pel dret internacional, el dret a la unitat d’Espanya només existeix en els somnis i el relat del nacionalisme espanyol”, va afirmar Peter. De fet, l’escrit comença: “La voluntat de protegir a tota costa la indissolubilitat territorial espanyola no pot comportar una vulneració massiva de drets fonamentals”. I acaba: “Cuixart exerceix, ha exercit i exercirà, des de la no-violència, sempre que sigui necessària, la desobediència civil.”

Igualment, els advocats hi mostren la seva “sorpresa majúscula” davant la consideració de la fiscalia criminalitzant el lema polític No passaran!, que va ser utilitzat precisament per aquells que, davant del cop d’estat del juliol de 1936, es van mantenir ferms en la defensa de la democràcia i de la república espanyola.

“Sense delicte no hi ha autor”

L’escrit de defensa conclou que els fets descrits no són constitutius de cap delicte en relació amb la conducta de Cuixart, de manera que, ras i curt, “sense delicte no hi ha autor”, motiu pel qual en demana la lliure absolució. En tot moment subratlla les apel·lacions a la no-violència fetes per Cuixart i Jordi Sànchez el 20 de setembre del 2017: “Van fer crides expresses als concentrats perquè es comportessin de forma cívica i pacífica.” N’adjunta diverses piulades, entrevistes i al·locucions en aquest sentit. També l’1-O Cuixart va fer crides reiterades “a fi que la població mantingués una actitud de resistència pacífica i no respongués a les agressions de la policia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona