Política

Els ‘tories’, a punt de trencar el partit

L’acord sobre el ‘Brexit’ de May agreuja la divisió dels conservadors

La ‘premier’ medita ajornar la votació

Quan falta només un dia per a la votació al Parlament de l’acord del Brexit de Theresa May, sembla que el seu partit i el país estiguin a punt de trencar-se. La tensió entre el bàndol antieuropeu i el proeuropeu del govern tory aboca la primera ministra a una inevitable i humiliant derrota de conseqüències impredictibles. Mentrestant, al carrer ahir l’extrema dreta i l’extrema esquerra protestaven, per separat, contra un acord que no agrada a ningú i que està dissenyat precisament per evitar el trencament del Partit Conservador.

La incertesa és tal que May s’estaria plantejant ajornar la votació per poder viatjar a Brussel·les i renegociar l’acord aprovat per la Unió Europea, una filtració negada ahir per Downing Street. Boris Johnson i els euroescèptics del seu partit, a més dels socis unionistes nord-irlandesos, li demanen que retiri la clàusula que força el país a mantenir-se de manera indefinida dins la unió duanera fins que no hi hagi un acord comercial.

Els europeistes del seu partit, deixant de banda la seva líder, s’haurien reunit amb l’oposició laborista per estudiar la possibilitat de forçar la primera ministra a convocar un segon referèndum del Brexit si perd la votació de demà, o a renegociar un acord com el de Noruega, que permetria seguir dins la unió duanera i donaria accés al mercat únic. Entre els quals, hi hauria la mà dreta de May, David Lidington, i el ministre de Justícia.

Per acabar de representar la divisió que hi ha dins del govern, Amber Rudd, ministra de Treball i Pensions i persona de màxima confiança de May, va declarar ahir que ella es decantava per renegociar un acord com el de Noruega. Rudd fins i tot va confessar que, si hi hagués un nou referèndum, ella votaria seguir a la UE.

Des que va arribar al poder, el juliol del 2016, May ha intentat acontentar els dos bàndols del seu partit –a favor i en contra de la UE–. L’intent de posar fi a aquesta divisió va ser el que va provocar la convocatòria del referèndum el 2016. Dos anys i mig després, la divisió interna és més apressant que mai. Fins a cent diputats tories –d’un total de 315– ja han dit que votaran en contra de l’acord. May va tornar a avisar ahir que “si es rebutja l’acord, el país entrarà en aigües desconegudes” i es facilitarà l’arribada al poder del líder laborista, Jeremy Corbyn, i que al final no hi hagi Brexit, en un nou intent de pressionar els brexiters del seu partit.

Dominic Raab, que va dimitir com a ministre del Brexit fa un mes, va contradir ahir May en una entrevista i va dir que la garantia de seguir de manera indefinida dins la unió duanera no era inevitable. “En un moment de la negociació, Michel Barnier [cap negociador europeu] em va dir que entenia que la garantia havia de ser limitada en el temps [...]. May s’hauria hagut de mantenir ferma en aquest punt”, va lamentar Raab. I hi va afegir: “May ha de tornar i negociar.” També el ministre dimissionari Boris Johnson va reclamar a May que aturi el “xantatge” de Brussel·les i que torni a negociar, i va dir que ell es quedaria amb una part dels 44.000 milions d’euros de la factura de sortida com a garantia fins que no arribin a un acord.

“Hi ha un risc molt gran que el partit [conservador] es trenqui, no podem continuar com ara”, va avisar Dominic Grieve, ex-advocat general del govern i un dels líders dels proeuropeus. Per acabar d’adobar-ho tot, ahir es va manifestar a Londres l’extrema dreta Momentum, i el moviment d’extrema esquerra que hi ha al darrere de Corbyn va programar ahir una contramanifestació al centre de la ciutat.

LA XIFRA

100
diputats
conservadors dels 315 que el partit té al Parlament han dit que votaran demà contra l’acord de May.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona