Política

Tajani beneeix el principi d’acord pel Brexit però avisa que l’Eurocambra avaluarà “línia per línia” l’esborrany

El president del Parlament Europeu es mostra “satisfet” pel progrés

Recorda que el ple tindrà “l’última paraula” sobre el pacte en una votació a principis de l’any que ve

El president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, ha beneït aquest dijous el principi d’acord pel Brexit assolit pels equips negociadors del Regne Unit i la UE. Després de reunir-se amb el negociador comunitari, Michel Barnier, a Estrasburg, Tajani s’ha mostrat “satisfet” pel progrés en les negociacions i ha explicat que el Parlament Europeu començarà a estudiar “en detall” el text. L’italià ha avisat, en aquest sentit, que la cambra avaluarà “línia per línia” l’esborrany de més de 500 pàgines abans de pronunciar-se i ha avançat que en les properes sessions plenàries de novembre o desembre es votarà una primera resolució sobre l’acord.

En qualsevol cas, ha recordat, serà l’Eurocambra qui tingui l’última paraula sobre el pacte per la sortida del Regne Unit en una votació al ple a principis de l’any que ve, un cop els estats l’hagin avalat.

“Som al principi d’un nou estat de la negociació del Brexit”, ha destacat Tajani, que ha agraït a Barnier “que sempre hagi escoltat el Parlament Europeu”. Segons ha argumentat el president de la cambra, d’entrada veu amb bons ulls el principi d’acord sobre els tres punts “crucials” pels eurodiputats. Aquests són la defensa dels drets dels ciutadans europeus que viuen al Regne Unit i els dels britànics que viuen a la UE, la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord i els compromisos financers.

“No estem contents que el Regne Unit marxi però respectem la decisió del poble britànic i volem treballar en l’amistat”, ha conclòs, advertint que l’acord per la retirada de Londres “és només el principi”.

Al seu torn, el coordinador del grup supervisor del Brexit a l’Eurocambra, el liberal Guy Verhofstadt ha valorat que el text pactat per les dues parts negociadores és “el millor acord” possible “tenint en compte les posicions del Regne Unit, d’una banda, i la integritat del projecte europeu de l’altra”.

Igual que Tajani, el belga ha expressat també les seves reticències cap al Brexit. “Espero que hi hagi un dia que el Regne Unit torni a la UE”, ha admès.

Per la seva banda, Barnier ha repetit, com ja va fer dimecres al vespre, que Theresa May ha exercit la seva “responsabilitat” i ha apuntat que encara queden “moltes etapes” en el procés de ratificació.

“Treballarem amb la mateixa preocupació que hem tingut des del principi: el Regne Unit segueix sent un gran país, i un amic aliat i soci de la UE”, ha conclòs el negociador comunitari, que ha evitat respondre les preguntes dels periodistes sobre les dimissions a Londres arran de l’acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona