Política

May defensa el principi d’acord pel Brexit tot i l’allau de dimissions al seu govern i la manca de suport de l’oposició

El laborista Jeremy Corbyn diu que l’executiu és un “caos”

Demana a la primera ministra que negociï un pacte millor

La primera ministra britànica, Theresa May, ha defensat aquest dijous a la Cambra dels Comuns el pre-acord assolit amb la Unió Europea pel Brexit, tot i l’allau de dimissions al seu govern i la manca de suport de l’oposició. “Sempre he dit que seria complex i dur”, ha assegurat May, admetent que el procés és “frustrant” però que ha treballat “dia i nit” per complir amb el resultat del referèndum i defensar “l’interès nacional” britànic. “La tria és clara: triar entre marxar sense acord, arriscar-nos a no tenir Brexit, o triar unir-nos i donar suport al millor pacte que es pot negociar”, ha dit als diputats. El líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, ha acusat May de liderar un govern en “caos” i de plantejar una “tria falsa” “entre un mal acord i la manca d’acord”.

Corbyn ha assegurat que l’acord assolit amb la Unió Europea neix mort perquè no té ni tan sols el suport del ministre del Brexit que es va encarregar de les converses, Dominic Raab, que ha dimitit aquest matí. De fet, el líder laborista ha demanat a May que “retiri aquest mig acord, que no té l’acord del gabinet, del parlament ni del país”.

El líder dels independentistes escocesos a Westminster, Ian Blackford, també ha criticat el govern britànic per l’allau de dimissions, i ha recordat que May ja ha perdut dos ministres pel Brexit: Raab, aquest matí, i el seu antecessor, David Davis, que va marxar després de l’acord de Chequers.

Blackford ha criticat que les prop de 600 pàgines de principi d’acord amb la Unió Europea no mencionin “ni una sola vegada” Escòcia. El diputat escocès ha demanat a May que retiri el pre-acord i torni a Brussel·les per negociar. A més, li ha dit que demani a la Comissió Europea que s’aturi l’aplicació de l’article 50, que estipula la sortida del Regne Unit de la UE pel 29 de març de l’any vinent, i es doni més temps per a les converses. A més, també ha indicat que l’SNP vol mantenir el Regne Unit dins del mercat únic, un element que els conservadors rebutgen.

Tenint en compte que la primera ministra ha assegurat que el risc de no aprovar el pre-acord amb la UE és que el Regne Unit marxi sense pacte o que no hi hagi Brexit, el diputat liberal demòcrata Vince Cable ha demanat a May si té plans per un escenari de marxa enrere respecte a la sortida del club.

May ha admès que sí que té plans de contingència en cas de sortida de la UE sense acord però que en cap cas està preparant-se per una situació en què no es marxés de la UE. “No estem fent plans per un ’no Brexit’ perquè aquest govern complirà amb la votació que van fer els britànics”, ha respost May.

“Crec que és el deure dels diputats d’aquest parlament garantir que complim amb la tria del poble britànic, no seguirem a la Unió Europea, marxarem i això passarà el 29 de març de l’any vinent”, ha reiterat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona