Política

Brussel·les celebra que es desencalli la negociació de la sortida del Regne Unit

L’acord preveu provisionalment mantenir el Regne Unit en un “territori duaner únic”

Barnier veu “prou progrés” i insta els Vint-i-set a avalar el pacte

Brussel·les celebra el vistiplau del govern britànic al principi d’acord del Brexit. L’equip negociador europeu està satisfet amb el text de 585 pàgines sobre divorci que va publicar ahir a la nit i recomana als 27 estats membres de la Unió Europea que donin llum verd al pacte. Finalment l’estira-i-arronsa de més d’un any de negociacions ha donat com a resultat una solució provisional per evitar una frontera dura amb Irlanda del Nord, el principal escull de les converses, que implica mantenir tot el Regne Unit dins un “territori duaner únic” un cop acabi el període transitori. Un pla de contingència en cas que no trobin una idea millor.

“Irlanda del Nord es quedaria en el mateix territori duaner que la resta del Regne Unit, però Irlanda del Nord quedaria alineada en algunes regulacions de la UE per evitar una frontera dura”, va anunciar ahir el negociador en cap del bloc europeu, Michel Barnier. Aquesta àrea duanera comuna cobriria “tots els béns excepte els pesquers”, segons el comunicat de la Comissió Europea. Pel que fa al període transitori, Brussel·les concedeix a Londres la possibilitat d’ampliar el període transitori de manera conjunta més enllà del 2020 si no poden concloure un acord sobre la seva futura relació abans del juliol d’aquell any. “En cas contrari, a partir del gener del 2021, el pla de contingència per a Irlanda i Irlanda del Nord entraria en vigor, subjecte a un mecanisme de revisió conjunta”, afirma el comunicat europeu.

“Aquest acord és decisiu, un pas crucial per concloure aquestes negociacions”, va assegurar Barnier. Tot i això la CE reconeix que encara cal “desenvolupar i acceptar” una “declaració política”.

Seran dies difícils a banda i banda del canal de la Mànega. Independentment dels esdeveniments polítics que es desencadenin al Regne Unit en els pròxims dies, l’actuació paral·lela dins el club europeu per tancar un acord també és clau. Els estats membres hauran de donar el consentiment en una cimera extraordinària per autoritzar la firma de l’acord de sortida. Especialment preocupants per a les cancelleries són les conseqüències d’un possible acord per evitar una frontera amb Irlanda del Nord per a les futures relacions comercials amb Londres. Avui a les vuit del matí s’espera que el president del Consell Europeu, on seuen els caps d’estat, anunciï la data d’aquesta trobada d’alt nivell per segellar el pacte entre els socis europeus.

Però la saga no acabarà pas amb el vistiplau de les capitals. Els Parlaments respectius a tots dos bàndols, i per tant també l’eurocambra, hauran de votar-lo també abans que la sortida oficial del Regne Unit el 29 de març del 2019. De moment, els senyals des de la cambra europea són bons. L’eurodiputat coordinador del Brexit al Parlament Europeu Guy Verhofstadt va celebrar ahir “el progrés positiu” cap a un “acord just que hauria de garantir una sortida ordenada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona