Política

Dos ritmes diferents

La trobada de Torra amb Urkullu constata que Catalunya va un pas endavant respecte al País Basc per independitzar-se

El lehendakari diu que la solució implica el diàleg i l’autogovern

Torra no descarta la unió de bascos, catalans i gallecs a les europees

La represa de relacions entre els governs català i basc, formalitzada ahir amb la trobada del president Quim Torra amb el lehendakari Iñigo Urkullu, es va traduir més en una qüestió formal que no pas en la formulació d’una estratègia política conjunta per aconseguir la independència respecte a l’Estat espanyol. Va servir per constatar i reafirmar les diferències de velocitat per assolir l’objectiu, però també de pressió a l’executiu de Pedro Sánchez ja conegudes, que el lehendakari Iñigo Urkullu va manifestar el juny del 2017 a l’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que era contrari a la via unilateral, i reafirmat en l’episodi epistolar que el mateix Urkullu va protagonitzar el 27-O amb Rajoy i Puigdemont per evitar l’aplicació del 155 si el Parlament no aprovava la DUI i es convocaven eleccions a Catalunya.

El dinar i la trobada que Torra i el cap de l’executiu basc van mantenir al Palau d’Ajuria Enea de més d’una hora va servir perquè el president de la Generalitat digués per segona vegada durant el dia –al matí ho va fer en una entrevista al programa En Jake d’ETB2– que “el ritme cap a la llibertat del poble català i el basc no és exactament el mateix”.

Mentre que Urkullu va parlar de recuperar l’esperit de la Declaració de Barcelona promoguda per CiU, el PNB i el BNG el 1998 amb José María Aznar de president a La Moncloa per poder aprofundir en el caràcter plurinacional d’Espanya i “el reconeixement jurídic, polític i singular” de diferents territoris dins d’una Europa en procés de reestructuració que respecti i vertebri les diferents cultures, Torra va afirmar que estaven en la “pantalla” del “procés cap a la independència” després d’haver-la proclamat i seguint sempre decisions democràtiques, pacífiques i respectant la majoria absoluta del Parlament.

Davant una possible proposta d’una nova reforma de l’Estatut que pugui fer el govern de Pedro Sánchez durant el ple monogràfic al Congrés del 12 de desembre sobre Catalunya, Torra va deixar clar que aquesta era una pantalla passada i que només “una minoria ho vol”, i va afegir que “és un Apoyaré 2.0”, en referència a la frase: “Donaré suport a l’Estatut que surti del Parlament”, que fa 15 anys va dir l’aleshores president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Per a Torra, l’1-O, els presos polítics i els exiliats ens han donat “la maduresa per reclamar el dret a l’autodeterminació”.

Diàleg, 155 i presos

Tot i que Urkullu va instar el seu homòleg català a “aprofitar la majoria parlamentària” gràcies a la qual governa el PSOE després de la moció de censura per trobar una solució per via “de la distensió, el diàleg polític i institucional” que creu tenir el govern de Sánchez, Torra va replicar que sempre han estat oberts al diàleg, però fins ara sempre han rebut “un no” i “214 anys de presó”. El lehendakari va deixar clar que no compartien el mateix significat del concepte d’autodeterminació. Per a Urkullu, defensor d’aconseguir més autogovern, complint l’Estatut de Gernika de 1979 sent conscient de “la realitat plural de la societat basca”, cal fer-ne pedagogia perquè l’autodeterminació “no porta implícita només la independència”. En aquest punt va defensar el dret a decidir “de manera pactada” sobre diverses qüestions també a tots els estats membres de la Unió Europea, posant d’exemple que se’n pogués fer un a Escòcia per saber si vol continuar formant-ne part després del Brexit.

Refermant la voluntat expressada per Torra de “bastir un nou pont” entre dues nacions amb molts punts d’unió, el president de la Generalitat va rebre la solidaritat del lehendakari en la demanda d’excarceració dels presos polítics, recordant que el 14 d’agost ja va visitar Oriol Junqueras i es va mostrar disposat a reunir-se amb els que calgui si li ho demanen. Urkullu també va qualificar de “greu” l’aplicació de l’article 155 com a precedent del camí perquè Catalunya i el País Basc obtinguin més autogovern. Al matí, sobre la possibilitat d’una nova intervenció del govern espanyol Torra va assegurar: “A mi un 155 no em traurà de la presidència de la Generalitat.”

El president també es va reunir a la tarda amb la plataforma Demokrazia Bai i amb el coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegi, al Palau de Congressos Kursaal a Sant Sebastià, on va omplir l’auditori per fer una conferència convidat per la plataforma Gure Esku Dago. Allà no va descartar la proposta d’Otegi per fer llista conjunta d’independentistes bascos, gallecs i catalans perquè “junts som més forts i junts serem més lliures”, va manifestar el president Torra.

LES FRASES

Els nostres pobles tenen ritmes diferents, però Euskadi tindrà sempre Catalunya al seu costat
Quim Torra
President de la Generalitat
S’ha de fer pedagogia perquè l’autodeterminació no porta implícita només la independència
Iñigo Urkullu
lehendakari


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona