Política

Dos agents s’escuden en l’ús de “tècniques policials” per l’1-O

Un inspector i un agent admeten que van donar un cop de puny a la cara a una dona i altres accions a l’escola Monserdà

Un inspector i un agent de la policia espanyola imputats per accions violentes durant l’1-O a l’ escola Dolors Montserdà de Barcelona van admetre ahir que van donar un cop de puny a la cara d’una noia, van arrossegar per terra una dona agafada per la boca i van executar altres accions tot emparant-se que eren “tècniques policials” davant “l’alt risc d’agressió” dels concentrats que protegien les urnes, segons fonts judicials.

En el segon dia de declaracions davant el titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, que manté 24 agents imputats per “excessos”, també va declarar un inspector per accions a Fedac Horta i un inspector en cap per l’actuació a l’escola Infant Jesús.

Centres repartits

L’inspector en cap va assegurar al jutge que no sabia que aquest centre i d’altres eren privats, i que dos dies abans de l’1-O van fer una reunió en què els superiors van donar-los les zones d’actuació: a ell, deu escoles. La policia espanyola i la Guàrdia Civil havien d’actuar quan els Mossos ho requerissin per aturar el referèndum, com ordenava el TSJC. En alguns casos, es van avançar i van actuar en locals de tot el país on havien de votar autoritats, com ara el de l’expresident Carles Puigdemont.

Pel que fa a l’ús excessiu de la força, recollit en molts de vídeos, un inspector, denunciat per set accions violentes, com el cop de puny a a cara, va explicar que usava la tècnica atemi, que en arts marcials consisteix en cops ràpids al cos. En el cop de puny, va assegurar que la noia estava nerviosa i que la va deixar estabornida. També va indicar que van usar les porres “per netejar el perímetre de seguretat” a la policia judicial encarregada de recollir les urnes. A més, els agents van dir que usaven les defenses “a criteri propi”, mentre que el seu superior va declarar que s’usaven per legítima defensa o quan ho ordena un comandament.

La fiscal descarta el jurat per l’1-O

La fiscal de la causa contra els organitzadors de l’1-O, que dirigeix el jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, refusa que aquest procediment sigui jutjat per un tribunal popular, com demanen les defenses exercides pels penalistes David Aineto i Jorge Navarro, entre d’altres. L’advocat de l’Estat també ho refusa. L’Audiència de Barcelona ho haurà de resoldre ara.

La fiscal exposa que en la causa, amb més de quaranta investigats, hi ha el delicte de prevaricació, el qual la jurisprudència del Suprem descarta que sigui arrossegat al jurat per la connexió amb altres delictes, que en aquest cas són la malversació de fons i la revelació de secrets, i no es poden separar, clou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona