Política

Els grups parlamentaris es conjuren per rebaixar la tensió dels últims debats

Tret de la CUP, es comprometen en una reunió a no emetre desqualificacions personals

Torrent els recorda el codi de conducta, que permetria expulsions

En una inusitada imatge d’unitat, tots els grups del Parlament tret de la CUP, que va excusar la seva absència per raons d’agenda, es van conjurar ahir per abaixar el to crispat que han pres els últims debats a l’hemicicle, amb insults i actituds poc respectuoses, i no caure en desqualificacions personals a altres diputats o als membres del govern que intervenen, després de les cartes de queixa en creuades que van dirigir en dies anteriors al president Roger Torrent. Ahir tots es van comprometre a mirar de no repetir aquestes situacions, en una reunió informal convocada per Torrent a què van anar Marina Bravo (Cs), Josep Costa (JxCat), Sergi Sabrià (ERC), Eva Granados (PSC), Susanna Segovia (Cat-ECP) i Santi Rodríguez (PP). “Cal distingir el debat d’idees, on tot és admissible, del de persones, on no tot ho és”, coincidien a la sortida d’una trobada que veien “constructiva”. Els participants van fer propòsit d’esmena i van “prendre consciència” que no pot seguir la dinàmica actual, i per això es van comprometre a guardar respecte i no entrar en el cos a cos personal. Per això també van fer confiança a la mesa i al president en la gestió dels debats, si bé admetien que és complicat definir la línia entre la discrepància política en el marc de la llibertat d’expressió i l’ofensa, en què cadascú pot tenir el seu barem. Torrent els va recordar que cal poder expressar totes les opinions amb contundència i si cal vehemència, però amb respecte i cordialitat, com indica el codi de conducta aprovat per unanimitat. Per això no admetrà comentaris degradants.

Únic precedent

Si hi fossin, això sí, té la potestat d’expulsar diputats de l’hemicicle, després de cridar-los a l’ordre tres cops, un extrem a què tots coincidien que no seria bo d’arribar per la mala imatge que donaria. De fet, això només ha passat un cop al Parlament des de la seva restauració. El 5 d’octubre de 1994, Joaquim Xicoy va expulsar el portaveu del PP Josep Curto per interrompre repetidament i a crits la intervenció d’un diputat de CiU, Raimon Escudé, en un debat sobre els crèdits a Port Aventura de l’Institut Català de Finances. Xicoy va demanar fins i tot a l’uixer que fes fora Curto, però, en negar-s’hi, i a petició del socialista Higini Clotas, es va suspendre la sessió vint minuts i es va convocar junta de portaveus, que va convèncer Curto perquè es disculpés en reprendre’s el ple.

“Predomina el postnacionalisme”

El director del Centre d’Estudis d’Opinió, Jordi Argelaguet, va comparèixer ahir en la comissió d’Afers Institucionals per explicar els criteris d’elaboració de les enquestes, amb què PSC i Cs van ser crítics. Segons ell, varien des de suggeriments del consell rector a partir de temes d’actualitat a comparatives amb preguntes del CIS estatal o d’altres països. De l’evolució de les respostes sobre valors i símbols conclou que al país hi predomina el “postnacionalisme”, ja que ara s’identifica més “amb un nacionalisme més cívic que ètnic”, al contrari que en altres llocs d’Europa. El director admetia que, tret d’un parell d’enquestes, els va afectar poc el 155 i que ara hauran de retallar per no entrar en dèficit el 2018. La comissió va rebutjar que comparegui la consellera Elsa Artadi per explicar vincles amb el Consell per la República i l’Assemblea d’Electes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES