Política

MÓNICA BONSOMS

Alcaldessa Vilallonga de Ter

“Aquí dalt vivim bastant del turisme”

L’Ajuntament vol atraure parelles joves i paga quatre hores d’anglès als alumnes de l’escola.

Se n’organitzen tres a l’any

Després de setze anys de mandat, el 2015 Paquita Pastoret va deixar l’alcaldia i va cedir la vara a Mònica Bonsoms, que havia estat regidora de Joventut i Festes.

Vilallonga de Ter ha sabut passar del sector primari al sector terciari, o sigui al turisme i els serveis, i avui s’assegura el futur oferint fires, rutes de senderisme i activitats diverses.

Com ha viscut el relleu de Paquita Pastoret. Ha estat complicat?
Va ser un traspàs tranquil, però, encara que feia quatre anys que era regidora i la Paquita em va deixar l’Ajuntament molt endreçat, el principi de la legislatura va ser una mica complicat, ja que vaig haver d’acostumar-me a la gestió de l’administració pública, però després ha estat senzill.
Quina és la situació financera de l’Ajuntament?
Estem sanejats, el deute és de l’1%, però, malgrat això, estem molt lligats i per complir amb el que ens demanen, ens veiem limitats a l’hora d’impulsar projectes.
Quins han estat els projectes importants del seu mandat?
Podria destacar l’actuació que ara estem fent a la Roca, que és la de més envergadura d’aquests anys. Millorem la pujada a l’església, també l’entorn i les proteccions del nucli, i fem un accés més segur al cim. És un projecte que arriba finançat amb un Poctefa. També hem arranjat la pujada al mirador del Drac, hem millorat el clavegueram del poble de Vilallonga, en l’enllumenat dels nuclis de la Roca i Abella hi posarem leds. L’any vinent farem el mateix a Tregurà. També posarem a licitació la instal·lació d’una caldera de biomassa a la sala de la cooperativa i la ludoteca; tenim sobre la taula posar reguladors de pressió a la xarxa d’aigua, i impulsem el manteniment dels camins públics municipals que es malmeten tant per la meteorologia com pel pas dels quads.
Vilallonga està integrada a la Mancomunitat de la Vall de Camprodon. Funciona?
La mancomunitat és un ens que fa d’oficina de turisme en l’àmbit de la vall de Camprodon, a través de la qual es coordinen les activitats dels diferents municipis i mancomunem serveis com el de la màquina de treure neu.
El turisme és el motor econòmic del poble?
Aquí dalt vivim del turisme i sempre s’han de buscar estratègies. A Vilallonga de Ter organitzem tres fires, hem arreglat carreteres de muntanya, i en funció del pressupost n’arreglarem més. Les utilitza el turisme però també els ramaders, i treballem per cobrir les necessitats tant dels uns com dels altres. També hi ha una xarxa molt completa de rutes de senderisme que lliguen tots els municipis de la vall.
L’Ajuntament treballa perquè els joves no marxin?
Tenim una població molt envellida i ens interessa que els joves arrelin i/o que vinguin a viure a Vilallonga, i per aconseguir-ho fem polítiques actives. Des de l’Ajuntament paguem a l’escola quatre hores setmanals d’anglès com a extraescolars, i la resta de dies obrim la ludoteca, on hi ha la sala d’ordinadors, per tal que quan els nens surten d’escola hi puguin fer els deures o jugar. Cada dia de la setmana se’ls fa una activitat que assumeix l’Ajuntament.
Costa administrar els diferents pobles que té el municipi?
Gestionar-ho tot és molt complicat. Som Vilallonga i tres nuclis més, la Roca, Abella i Tregurà, i això comporta tenir quatre enllumenats públics, quatre dipòsits d’aigua, quan neva, quatre nuclis a treure neu, més carreteres, més zones enjardinades, més manteniment de carrers, etc. Quan tot va bé, no hi ha problema, però si no, sempre ens falta personal.
Pot fer balanç de la legislatura?
Complir tots els reptes que et marques és complicat. Et trobes entrebancs i l’administració pública que t’alenteix projectes. Compaginar la feina i la gestió del consistori és difícil, falten hores per poder-hi dedicar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona