Política

El TC estudiarà la suspensió de Junqueras i Romeva

Admet els recursos d’empara per anul·lar la decisió del Suprem en afectar “un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina”

També els de Puigdemont i Ponsatí pel processament per rebel·lió

L’endemà que JxCat i ERC escenifiquessin, i posteriorment reconduïssin, les diferències d’interpretació perquè els diputats processats pel jutge Pablo Llarena no perdin els seus drets parlamentaris i fer efectiu així el rebuig aprovat amb majoria pel Parlament, el Tribunal Constitucional (TC) va anunciar que havia decidit per unanimitat admetre a tràmit el recurs d’empara que van presentar l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva contra la seva suspensió de càrrec públic ordenada pel Tribunal Suprem (TS).

La sala argumenta en la seva providència per estudiar-ho que “concorre una especial transcendència constitucional perquè el recurs planteja un problema o afecta una faceta d’un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina” del mateix TC. En els recursos que va presentar el 19 de setembre l’advocat de Junqueras i Romeva, Andreu van den Eynde, considerava que la suspensió suposava “la mort” dels seus drets polítics i una “vulneració dels drets de participació política i de llibertat d’expressió i ideològica”. A més també advertia que la Constitució “no pot anul·lar les funcions d’un diputat electe” i reclamava també que es respectessin els drets a tenir un jutge imparcial, a la tutela judicial efectiva i a un procés amb totes les garanties. Considerava també que la causa del procés s’hauria de tramitar al TSJC i no al Suprem, que va confirmar la suspensió dictada pel jutge Llarena el 30 de juliol en aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal. El lletrat sol·licitava al tribunal que tramités el recurs de manera urgent per “evitar danys irreparables”. Ara, el TC demana a la sala del Suprem que abans de deu dies els remeti la certificació dels actes recorreguts en contra.

Junqueras i Romeva van ser els dos únics diputats que dimarts, el mateix dia que el ple aprovava el rebuig a la suspensió, es van acollir a la delegació dels seus vots en el president del grup d’ERC, Sergi Sabrià. Els diputats de JxCat processats per rebel·lió, Carles Puigdemont, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, van acabar acceptant firmar dijous un document en què es mostren d’acord amb un escrit presentat pel seu portaveu, Albert Batet, en què diu que continuarà votant en representació seva i rebutja la suspensió dels drets i deures parlamentaris, com es va aprovar en la resolució de dimarts.

Altres recursos

El TC també va admetre els recursos de Puigdemont i l’exconsellera Clara Ponsatí contra el seus processaments i la suspensió. El tribunal admet el del processament i concedeix deu dies perquè presentin una demanda separada en relació amb la suspensió. L’altre recurs acceptat és el de Jordi Cuixart contra la decisió del Suprem de mantenir-lo a la presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona