Política

El TPI obre una investigació sobre els crims contra els rohingyes

L’ONU va qualificar de genocidi l’èxode forçat de Myanmar a Bangladesh

El Tribunal Penal Internacional (TPI) ha obert una investigació preliminar sobre els suposats crims comesos per Myanmar contra la minoria musulmana rohingya. La mesura, que va ser anunciada per la fiscal en cap del tribunal, Fatou Bensoud, podria aplanar el camí per a una investigació plena sobre la repressió militar de Myanmar que ha causat la mort de milers de rohingyes i més de 700.000 desplaçats.

Bensouda va indicar que la investigació, formalment coneguda com a examen preliminar, se centrarà en la suposada comissió de delictes com ara “desplaçaments forçats, privació de drets fonamentals, homicidis, violència sexual, desaparicions i destrucció”.

La decisió de la fiscalia es produeix al cap de dues setmanes que una sala de temes preliminars hagués confirmat que el TPI té competència per tractar del cas. Els dubtes legals que hi havia eren conseqüència del fet que Myanmar mai ha acceptat sotmetre’s a la jurisdicció del TPI, però els jutges van manifestar que els delictes s’haurien acabat de cometre en territori de Bangladesh, país que sí que ha ratificat l’Estatut de Roma, carta fundacional d’aquest tribunal amb seu a la Haia.

L’examen preliminar obert no és una investigació plena, sinó un pas previ en què s’analitzen qüestions com ara la complementarietat del cas (comprovar si la justícia nacional ha investigat de manera seriosa els fets denunciats), la seva gravetat o una avaluació completa sobre si els delictes entren en la seva jurisdicció.

Les autoritats de Myanmar han rebutjat en reiterades ocasions les investigacions del TPI i denuncien que envaeix el seu principi de sobirania, ja que, en no ser signatari de l’Estatut de Roma, consideren que no tindrien l’obligació d’acatar la seva jurisdicció. Les autoritats de Myanmar també rebutgen l’informe de l’ONU sobre la situació dels rohingyes i neguen les acusacions de genocidi.

Just abans-d’ahir, la comissió d’investigació de l’ONU sobre les violacions dels drets humans comeses a Myanmar va publicar l’informe més ampli i detallat sobre les atrocitats i abusos infligits contra la minoria rohingya durant dècades, en què considera la “brutalitat” exercida per l’exèrcit de Myanmar amb els rohingyes i altres minories de “difícil de concebre”. En el mateix informe detalla la seva acusació de genocidi. La investigació es basa en més de 800 entrevistes a supervivents de les massacres però també en vídeos, fotografies i imatges per satèl·lit que demostren la campanya de terra cremada perpetrada per les autoritats de Myanmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona