Política

El Congrés dels Diputats decidirà la setmana que ve si investiga el cas Castor

Podem va demanar la creació d’una comissió d’investigació que el Congrés haurà de votar la setmana que ve

Es volen investigar els costos econòmics i les responsabilitats tècniques del projecte

El ple del Congrés dels Diputats decidirà la setmana que ve si crea –a petició de Podem– una comissió d’investigació per abordar el fracàs del magatzem de gas Castor que ha costat 1.350 milions d’euros als consumidors. Així ho ha decidit la Mesa i la Junta de Portaveus, que han acordat per unanimitat portar la petició de Podem a l’ordre del dia de la pròxima reunió plenària. Si prospera, la comissió investigarà “les possibles responsabilitats polítiques derivades de les irregularitats del procés d’adjudicació, finançament, construcció i indemnització” de la instal·lació.

La setmana passada la Sala Penal de l’Audiència Nacional va confirmar la decisió de la jutgessa Carmen Lamela d’arxivar la querella interposada per la Xarxa de l’Observatori del Deute en la Globalització contra els exministres Joan Clos, Miguel Sebastián, José Manuel Soria, Magdalena Álvarez i Elena Espinosa, així com contra el president d’ACS, Florentino Pérez.

Segons conta a la petició registrada per Podem, la comissió hauria d’analitzar la manca de transparència en el sistema d’adjudicació i concessió per construir i explotar el magatzem, així com les possibles irregularitats vinculades al finançament del projecte. En el supòsit que la petició aconsegueixi els vots favorables suficients, la comissió treballaria durant tres mesos, i per fer les seves tasques podria reclamar compareixences i demanar informació al govern espanyol a altres administracions, així com a les empreses afectades.

Un dels objectius seria l’anàlisi del sobrecost de l’execució des de l’inici fins a la suspensió del projecte, i les disposicions normatives que es van aprovar per blindar la inversió. A més, abordaria l’existència de clàusules contràries a la concurrència pública i la suposada ocultació d’informes que advertien del perill de moviments sísmics a la zona que podrien afectar la població.

Per últim, les possibles responsabilitats tècniques, econòmiques i polítiques que es puguin derivar de l’actuació de les administracions i de l’empresa adjudicatària, i la legalitat de la indemnització rebuda per ACS i altres inversors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES