Política

ERC, PNB i Podem volen que la limitació dels aforaments afecti també la Casa Reial

El Congrés espanyol vota aquesta tarda una moció de Ciutadans sobre la qüestió que obre el debat sobre la proposta de Sánchez de la reforma constitucional

ERC, PNB i Podem han reclamat aquest dimarts que la reforma constitucional que impulsa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no es limiti només als càrrecs públics en aquells casos en què actuïn a títol personal, sinó que afecti també la Casa Reial i el monarca, que disposa d’inviolabilitat a la Carta Magna. La qüestió es debatrà per primera vegada aquest dimarts a la tarda al Congres, on se sotmetrà a votació una moció de Ciutadans sobre la limitació dels aforaments a la que els grups han presentat diverses esmenes.

“D’entrada no ens sentim concernits en una modificació de la Constitució que no deixa de ser un cul de sac”, ha dit Tardà, que ha recordat que la seva formació ni tan sols participa a la comissió ad hoc per estudiar un hipotètic canvi de la Constitució”. En tot cas ha recordat que la seva formació és partidària de retirar la inviolabilitat del rei Felip VI. “Sempre hem criticat que la Constitució consagri la inviolabilitat i la irresponsabilitat del cap d’Estat” ha dit Tardà.

El PNB, per la seva banda, ha presentat una esmena a la iniciativa de Ciutadans que marca la seva posició en aquest debat i que demana que la supressió dels aforaments no s’apliqui només a diputats i senadors, com consta a la proposta de reforma de la Constitució que el president espanyol, Pedro Sánchez, va presentar dilluns, sinó que arribi també a la Casa Reial, al Poder Judicial i a les forces de seguretat. “Esperem que ens donin suport tots els que defensen la igualtat dels ciutadans i la regeneració democràtica, com Ciutadans sempre demana, no ens podem limitar als polítics”, ha dit el portaveu del PNB, Aitor Esteban.

Podem, per la seva banda, ha assegurat que el seu grup està a favor d’eliminar la inviolabilitat del Rei perquè “en democràcia no hi pot haver ningú per sobre de la llei i la justícia”. La portaveu adjunta del grup, Ione Belarra, ha avançat també que la seva formació creu que la reforma constitucional no es pot fer de forma “exprés” sinó fruit d’un debat en profunditat sobre tots els elements que “estan sobre la taula” en el debat ciutadà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona