Política

Torra: “O resistim i avancem o ens conformem amb les amenaces, les injustícies, la por i la violència”

El president de la Generalitat crida a lluitar “pels drets civils, socials i nacionals” des del “diàleg, la pau i la paraula”, sense caure en “provocacions”

Referma el compromís del govern de fer efectiva la República referma el seu compromís per fer efectiva la República “per tots els presos i exiliats”

El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparat aquest dilluns la situació política actual amb la del setge de Barcelona durant la Guerra de Successió perquè com aleshores, segons ell, cal triar entre “resistir” o conformar-se.

En el seu missatge institucional amb motiu de la Diada, Torra ha recordat que el 1713, “davant la gravíssima situació que vivia el Principat per la imminent arribada a Barcelona de les tropes borbòniques i el començament del setge contra la ciutat”, es va fer una votació al Palau de la Generalitat per “decidir entre la submissió i la resistència a Felip V”. “Es va optar per resistir”, ha afegit.

“Com fa 300 anys, som en una cruïlla històrica per al nostre país. Ens cal decidir si davant de les injustícies, les amenaces, la por, la violència, les presons i l’exili ens conformem o resistim i avancem”, ha advertit.

Torra ha destacat la història mostra que els catalans, “cada vegada que hem caigut, ens hem tornat a alçar i a posar en marxa”. “I ara ho fem en un combat democràtic i pacífic pels drets civils, socials i nacionals”, ha reblat.

El president ha subratllat que aquesta és una lluita en la qual no s’han d’abandonar mai “les nostres banderes del diàleg, de la pau i de la paraula”. “Potser algú ho voldria i mira de provocar-ho. No ho aconseguirà. La paraula i el vot són les nostres úniques eines. Són els nostres baluards”, ha sentenciat.

En aquest sentit, ha indicat que “totes les catalanes i tots els catalans hem de trobar-nos en la defensa de la democràcia i la llibertat” perquè aquest és “l’únic terreny fèrtil sobre el qual pot créixer el benestar, la justícia, el progrés, la qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats”.

El president ha subratllat que ell i el seu govern s’han compromès “a fer efectiva la República” i que aquesta ha de ser “de tots els catalans”. A més, ha remarcat que ho faran “per tots els presos polítics i exiliats” i per tots aquells que són perseguits “per haver donat la paraula al poble en el referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre”.

“Aquest és un poble que se sent i es vol lliure. Que ha decidit ser sobirà del seu destí”, ha sentenciat.

El president ha clos el missatge amb una cita de l’escriptor Manuel de Pedrolo, del qual aquest any es commemora el centenari del naixement: “No som lliures d’ésser lliures; hi estem condemnats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona