Política

Mas augura que la Diada serà un gran èxit i “tancarà la boca als provocadors que volen trencar la convivència a Catalunya”

L’expresident afirma que per a qualsevol demòcrata hauria de ser “una vergonya” que hi hagi “presos polítics”

Creu que la política de Pedro Sánchez a Catalunya és en alguns sentits propera a la del PP però admet que hi alguns “canvis”

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha assegurat aquest dilluns que la manifestació de la Diada de demà serà un “gran èxit” i que “tancarà la boca” als qui volen trencar la convivència a Catalunya. Ho ha dit aquesta tarda a Perpinyà, en el marc de la celebració de l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya que organitza la Casa de la Generalitat a Perpinyà.

L’expresident de la Generalitat, Artur Mas, assegura que la Diada de demà serà un “gran èxit”, que hi haurà molta gent i que serà “pacífica i cívica”. La mobilització, que ha subratllat que se celebra en “unes condicions molt especials”, servirà per, segons ell, “tancar la boca a tots els provocadors que volen trencar la convivència a Catalunya i que no se’n sortiran”.

Ha recordat que fa pocs dies va visitar diversos “presos polítics” a presons catalanes i també a Carles Puigdemont a Brussel·les. “Que jo com a expresident hagi d’anar a veure polítics catalans a la presó i a Bèlgica demostra una situació d’anormalitat”, ha dit.

En aquest sentit, ha afegit que per a qualsevol demòcrata tot plegat hauria de veure’s com una vergonya. “Si l’Europa que volem construir és una Europa de valors aleshores aquesta situació ha d’interpel·lar les consciències dels autèntics demòcrates”, ha opinat. Mas ha constat que hi ha hagut “reaccions febles” però que també se n’han vist d’altres de “sòlides i solidàries” arreu del continent i que cal agafar-se a “aquestes llums d’esperança”.

El dirigent demòcrata ha fet una crida a mantenir l’optimisme malgrat tot. I és que, segons ha dit, en aquests moments es dona una circumstància que no s’havia produït mai: “ Hi ha la gent del poble i els dirigents polítics disposats a fer sacrificis i aquest binomi pot acabar portant, potser no tant ràpid com alguns voldrien, a l’èxit que crec que ens mereixem”.

Explorar totes les “escletxes”

Abans de la seva intervenció, Mas ha declarat a preguntes dels periodistes que creu que Pedro Sánchez en alguns sentits és proper a la política del PP però que creu que hi ha “algun canvi de terreny”. “Tot i que no hi haurà solucions definitives si que tenim l’obligació d’explorar sempre que s’obri una escletxa”, ha insistit.

“Un règim adormit”

Durant l’acte, el director de la Casa de la Generalitat, Josep Puigbert, s’ha mostrat molt crític amb la situació política actual i ha recordat el suport rebut de la Catalunya Nord durant els darrers temps. “D’aquí en van sortir les urnes. Una situació que demostra la força d’un poble que va saber vèncer els serveis d’espionatge de tot un estat”, ha destacat.

“Els polítics estan empresonats per deixar decidir si volem que Catalunya sigui lliure perquè la seva epidermis es al·lèrgica al dret a decidir”, ha denunciat.

Gibert ha explicat que “aquí l’exili s’entén millor que enlloc perquè molts de vosaltres sou nets de famílies que fa gairebé 80 anys van haver de marxar per una dictadura”. Segons ell, “tot i que en fa més de 40 que [el dictador Francisco Franco] és mort, el règim va quedar adormit i ara alguns dels seus hereus estan entossudits a despertar-lo”.

A l’acte hi ha participat la cantant nord-catalana Muriel Perpigna, que ha interpretat diverses cançons catalanes. El cant dels “Segadors” ha clos la jornada amb una gran ovació de les desenes d’assistents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona