Política

Montilla critica que s’utilitzi la Diada com “una peça més d’una estratègia d’increment de la tensió”

El senador i expresident de la Generalitat insta a aprofitar “la finestra d’oportunitat” que suposa el canvi de govern a Espanya

Alerta que “generar més ambient de tensió” no millorarà” la situació dels presos

El senador i expresident de la Generalitat, José Montilla, ha advertit que la Diada s’ha convertit en “una peça més d’una estratègia d’increment de la tensió política que no contribueix a una solució viable i compartida”. Per contra, fa una crida a aprofitar “dues finestres d’oportunitat” que, segons ell, s’han obert per resoldre el conflicte polític a Catalunya: “la recuperació econòmica” i “el canvi de govern a Espanya”.

En un escrit publicat aquest divendres a la seva pàgina web, el 128è president de la Generalitat assegura que “els problemes polítics i institucionals que travessa Catalunya tenen solució si aprenem dels errors comesos i si tots els actors tenen el coratge suficient per reconèixer-los”.

Afirma que al marge de la “retòrica abrandada però buida de contingut” cal “constatar que s’han obert dues finestres d’oportunitat”. D’una banda, assegura que “la recuperació econòmica de Catalunya i del conjunt d’Espanya” ja és “un fet” i ara pertoca fer “les correccions necessàries en relació al model de creixement econòmic, als nivells de desigualtat social i a la qualitat de l’ocupació”. “Hi ha aquí molta feina a fer i una bona part d’aquesta feina l’hauria de fer el nostre govern”, assenyala.

L’altra “oportunitat” és, al seu parer, “el canvi de govern a Espanya”, ja que “propicia un nou clima polític que, amb totes les seves limitacions, pot permetre –si ningú no ho fa impossible –que el diàleg s’obri pas i substitueixi el llenguatge de la confrontació”. Segons ell, seria “absurd” no reconèixer que hi ha “un govern d’Espanya que te una política per a Catalunya, que ha de permetre articular un millor autogovern per mitjà d’un acord polític sotmès a la ratificació dels catalans”.

“Estratègia de tensió”

El president avisa que “la societat catalana no pot desaprofitar aquestes dues finestres d’oportunitat” i insta el govern de la Generalitat a “actuar en conseqüència i treballar per bastir un consens” que ajudi “a sortir del camí sense sortida en que estem instal·lats”.

En aquest context, el socialista alerta del “deteriorament de la vida política i institucional” que, segons ell, es viu a Catalunya. I posa com a exemple d’aquest ambient la celebració de la Diada Nacional, que, en la seva opinió, “s’ha convertit en una peça més d’una estratègia d’increment de la tensió política que no contribueix a una solució viable i compartida”. Montilla considera que els actes institucionals resulten especialment “afectats per aquesta dinàmica”. Segons ell, aquests actes no es poden convertir en una “arenga” ni ser “de part”, ja que d’aquesta manera hi ha el risc que “una part molt important de la societat catalana” pot deixar de sentir com a pròpies “les nostres institucions d’autogovern”.

Convivència i presos polítics

Pel que fa al debat sobre la simbologia a l’espai públic, l’exlíder socialista afirma que “la polèmica sobre els llaços grocs a carrers, places i dependències públiques posa de manifest que el que està damunt la taula no és la llibertat d’expressió, del tot garantida en la nostra vida democràtica, sinó la convivència”. Montilla indica que els governs han de “protegir” els espais públics com a zones de “convivència per al conjunt plural i divers que conforma el país”.

Montilla lamenta la situació dels presos polítics independentistes i assegura que és “conscient de la gravetat d’aquest fet i de com afecta a la situació política”. No obstant això, creu que és un error “pretendre condicionar la decisió de jutges i fiscals en un sistema democràtic en el que, com en el nostre cas, la justícia no està subordinada a cap altre poder de l’Estat”. Segons ell, “la millor manera de contribuir a resoldre la situació dels dirigents presos és tendir cap a una normalització de la situació política i institucional catalana”. “Generar més ambient de tensió sobre el seu judici no contribueix a millorar la seva situació, llevat que el que es vulgui sigui utilitzar-los com element d’aquesta estratègia de manteniment del conflicte”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona