Política

Puigdemont prioritza i veu possible iniciar un diàleg

Reconeix a Sánchez el clima polític positiu i demana una proposta per dialogar sobre l’autodeterminació

Celebra que no es personi a Bèlgica per defensar actes privats de Llarena

“El cel és fosc, però hi ha possibilitats reals d’obrir un diàleg clar i fort amb el govern espanyol”, afirmava ahir l’expresident Carles Puigdemont en el col·loqui en què va participar a la població escocesa d’Innerleithen. Puigdemont, que no va dubtar a reconèixer al nou govern del PSOE que el clima polític “ha canviat de manera positiva”, va demanar a Pedro Sánchez una proposta concreta per poder dialogar tenint en compte el dret d’autodeterminació.

A més de remarcar que Sánchez té “l’oportunitat” d’usar “un nou vocabulari i canviar el clima polític”, l’expresident de la Generalitat el va instar a fer passos concrets per plantejar una proposta que permeti “una discussió política sobre l’assumpte central, que és el dret d’autodeterminació”, segons Efe. Com ja han repetit en diverses ocasions tant el president Quim Torra com ell mateix, Puigdemont va reafirmar que, si el govern espanyol obre aquesta porta, “el govern català i la societat catalana participaran en aquesta oportunitat”. Aquesta és la nostra prioritat”, insistia. L’expresident català considera que aquesta “possibilitat real” de diàleg es donaria a partir del mes de setembre amb l’obertura del nou curs polític a l’Estat i a Catalunya.

Respecte i diàleg

Puigdemont, que també va afirmar que no suspendria mai la declaració del 27-O, va considerar que la recepta per assolir la independència de Catalunya inclou “les persones, els drets humans i el respecte i el diàleg amb els altres”. L’expresident va preguntar com és possible que cada dia es pugui homenatjar legalment el mausoleu del dictador Franco al Valle de los Caídos i que la Fundació Francisco Franco rebi cada any diners públics i, en canvi, el dret d’autodeterminació sigui il·legal.

Pel que fa a la demanda que ha presentat contra el jutge Pablo Llarena a Bèlgica, en declaracions a TV3 Puigdemont considerava correcta la decisió del govern espanyol d’acudir a la vista per defensar la immunitat jurisdiccional espanyola, però no per emparar legalment el jutge i donar-li suport. Puigdemont recorda que no ha demandat la instrucció que ha fet el jutge, sinó el fet que, en un acte privat, afirmés que els dirigents catalans “no són presos polítics”, ja que ho considera una opinió que ja els prejutja.

Ciutadans portarà a la fiscalia l’agressió de la Ciutadella

Ciutadans va anunciar ahir que denunciarà davant la fiscalia l’agressió de què va ser víctima una dona dissabte al passeig Picasso, ja que la considera un delicte d’odi per motius polítics. Al migdia, els fills d’un home i una dona que passejaven van arrencar els llaços grocs de la tanca del parc. La discussió amb un home que els ho va recriminar hauria acabat en agressió física i la dona va ser atesa per lesió nasal a l’hospital del Mar. El mateix dissabte, Ciutadans denunciava públicament els fets com una agressió independentista i els Mossos confirmaven que havien identificat les persones implicades en la baralla. Ahir era el presumpte agressor el que es defensava en declaracions a TV3 negant que fos una agressió per motius polítics. Segons ell, el que va recriminar als nens no era que retiressin els llaços, sinó que els tiressin a terra i embrutessin la via pública, i va admetre que la discussió amb la dona es va acabar amb una baralla. Reconeixia haver posat la mà a la cara a la dona, però no haver-li donat un cop de puny i hi afegia que ella li va mossegar el braç. L’home ha presentat denúncia per defensar la seva versió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri