Política

El govern diu prou als atacs a la llibertat d’expressió

El vicepresident Aragonès demana al govern de l’Estat que controli “els seus uniformats” després que els Mossos identifiquessin un guàrdia civil en un grup que treia llaços a la Ribera d’Ebre

El vicepresident del govern i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, va exigir ahir al govern espanyol que actuï davant els membres dels cossos de seguretat de l’Estat que participen en els “escamots’’ contra la llibertat d’expressió a Catalunya. Aragonès, que s’expressava ahir en un acte del seu partit al barri de Gràcia, responia així als diversos atacs a símbols sobiranistes o de suport als presos protagonitzats aquests dies per grups organitzats arreu del territori. El vicepresident va recordar tres casos en què agents de la Guàrdia Civil o bé de la policia espanyola han estat identificats quan treien llaços grocs. Aragonès va demanar que es faci una crida a tallar la “impunitat” d’aquests agents i va criticar que alguns partits com Cs hagin instat la ciutadania a retirar llaços grocs, perquè, va dir, “volen provocar la fractura social que denuncien” que hi ha a Catalunya.

Aragonès va recordar agressions com les que van patir el fotoperiodista Jordi Borràs, els diputats d’ERC Jenn Díaz i Josep Maria Jové, i la presència d’un guàrdia civil entre les 14 persones identificades a les Terres de l’Ebre. Aragonès va exigir al govern de l’Estat que “vigili els seus uniformats’’ i que “controli la seva gent’’.

En la mateixa línia, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va alertar el govern espanyol que “l’a por ellos beneït per Felipe VI se’ls està escapant de les mans i amenaça d’agreujar l’onada de violència desfermada”. Puigdemont va fer aquesta declaració a Twitter en conèixer la identificació del guàrdia civil a les terres de l’Ebre. “És gravíssim”, va dir l’expresident, que va exigir al govern espanyol i a la seva delegada a Catalunya, Teresa Cunillera, que “comencin a donar explicacions”.

LES FRASES

Els qui insten a retirar llaços grocs volen provocar la fractura social que denuncien
Pere Aragonès
vicepresident del govern
L’‘a por ellos’ se’ls n’està anant de les mans i amenaça d’agreujar la violència desfermada
Carles Puigdemont
expresident de la generalitat

Mossos contra els llaços

Unió de Mossos per la Constitució, una associació d’agents dels Mossos d’Esquadra que es declara defensora de “la neutralitat institucional, els valors constitucionals, l’ordenament jurídic i l’estat de dret”, va fer públic ahir un comunicat en el qual defensa que “la retirada de cartells, llaços, banderes o qualsevol altra simbologia d’una determinada opció ideològica col·locada en zones comunes sense autorització, està emparada per la sentència del TSJC del passat 5 de juliol sobre la neutralitat dels edificis i espais públics” per part dels ajuntaments.

L’entitat no s’oposa que qualsevol ciutadà, lliurement, diuen, decideixi retirar aquesta simbologia “sempre que no es faci mal bé mobiliari urbà o s’embruti la via pública”. Finalment demanen que la Generalitat i els ajuntaments compleixin les sentències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona