Política

Les posicions sobre el ‘Brexit’ s’extremen al Regne Unit

Un dels grans magnats britànics de la moda dona un milió de lliures per a la campanya d’un nou referèndum

Leave.EU demana el vot per a un “veritable” líder ‘brexiter’

El pla del Brexit que la primera ministra britànica, Theresa May, vol defensar a Brussel·les provoca el rebuig tant de partidaris com de contraris a la marxa de la Unió Europea (UE) i, a mesura que s’acosta la data de sortida, cada cop les posicions són més extremes al Regne Unit. Ahir la campanya per la convocatòria d’un nou referèndum, The People’s Vote, va agafar un impuls inesperat quan Julian Dunkerton, cofundador de la firma de moda Superdry, va anunciar la donació d’1,1 milions d’euros per incrementar la pressió per forçar una nova consulta.

“Pago per exigir un dels majors exercicis de la democràcia, que la gent pugui decidir”, va expressar el magnat de la moda, que va confessar que no hauria aconseguit l’èxit que ha tingut si el Brexit s’hagués fet vint anys enrere. Diputats euroescèptics van criticar Dunkerton perquè consideren que no reclama democràcia sinó revertir el vot del 2016. Per la seva banda, Nigel Farage, exlíder de l’UKIP i principal impulsor del Brexit, pensa que “el pla de May és una traïció perquè deixa un 50 per cent del país dins Europa i un 50 per cent fora, o sigui que el Brexit no significaria Brexit”. Farage assegura que “sortir significa sortir” i creu que tornarien a guanyar una nova consulta.

La decisió de May d’optar, després de dos anys de marejar la perdiu, per un pla intermedi que mantingui alguns sectors dins del mercat únic, va provocar l’enuig dels brexiters més purs, els que van votar per trencar amb Brussel·les que se senten traïts per un pla que tampoc no acaba de satisfer els europeistes. Ahir el grup pro Brexit Leave.EU, creat pel magnat Arron Banks, va demanar als seus 88.000 seguidors que s’afiliïn al Partit Conservador per forçar unes primàries i que votin Boris Johnson o Jacob Rees-Mogg, “dos brexiters reals”, en una crida que ha estat considerada des de les files tories com a intrusisme.

Després que Brussel·les rebutgés el pla de May, la cap de govern va dir que està disposada a sortir de la UE sense pacte, una possibilitat que, segons l’opinió de Bob Kerslake, excap dels serveis públics britànics, podria portar una nova consulta. “Les conseqüències de no arribar a cap acord serien tan serioses que el Parlament es veuria forçat a estudiar l’opció i la gent hauria de pensar si val la pena córrer el risc”, va dir.

LA FRASE

El pla de May és una traïció, deixa el 50% del país dins Europa i el 50% fora
Nigel Farage
exlíder de l’UKIP

May es prepara per al trencament amb Brussel·les

El govern britànic començarà a publicar a partir de dijous una sèrie d’informes tècnics destinats a preparar el país per la possibilitat que no s’arribi a cap acord abans del 29 de març de l’any que ve i que acabin sortint de la UE d’una manera dràstica. Els informes inclouran consells per a les empreses, els ciutadans i els organismes públics. Entre finals d’agost i finals de setembre en publicaran setanta. Fa temps que tant Brussel·les com Londres preparen plans de contingència pel risc que s’arribi a aquest desenllaç. La UE ja ha publicat seixanta-vuit informes tècnics.

El ministre del ‘Brexit’, Dominic Raab, que aquesta setmana viatja a Brussel·les per continuar amb les negociacions, va declarar ahir que els informes són necessaris “per mitigar els riscos i assegurar-se que el país està preparat per convertir el ‘Brexiten un èxit”. Va explicar Raab que volen “establir els passos a seguir per a la gent, les empreses i els organismes públics en el cas no desitjable que no s’arribi a cap acord, per tal de garantir l’estabilitat”. No obstant això, va deixar clar que arribar a un acord segueix sent “l’opció més probable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona