Política

LES PROTAGONISTES

Tossa, un matriarcat en un mar de discòrdia

La nul·la possibilitat d’entesa entre el govern i l’oposició segueix marcant, des de fa anys, la vida política tossenca

La frustrada consulta sobre el port esportiu ha centrat les discussions d’aquest mandat

GISELA SALADICH
Alcaldessa
Regidora al llarg d’una dotzena d’anys –des del 1987– amb l’incombustible Telm Zaragoza, les desavinences li van fer deixar CiU i impulsar Tossa Unida i va arribar el 2011 a l’alcaldia amb un pacte amb el PSC. El 2015, ja amb majoria absoluta, va renovar el càrrec. Nascuda el 1955 i peixatera de professió, té dedicació exclusiva a l’alcaldia i és membre de la Diputació.
M. ÀNGELS PUJALS
Primera tinent d’alcalde
Nascuda el 1978, és regidora de TU des del 2011 i responsable de Turisme, Hisenda i Promoció Econòmica. També és vicepresidenta de La Selva Comarca de l’Aigua i membre de la junta del Consorci de la Costa Brava. Diplomada en empresarials, té els màsters de turisme cultural i gestió en destinacions turístiques i és professora, ara en excedència, d’institut.
NÚRIA SERRA
Exregidora d’ERC i ara independent a l’equip de govern de Tossa Unida
El 2015 va ser elegida com a única regidora d’ERC. Un acord amb Tossa Unida li va obrir les portes a l’equip de govern, però el seu suport a la consulta sobre el port esportiu li va costar l’expulsió del partit. Nascuda el 1982 i gerent d’hostaleria, és regidora de Benestar i Família, Serveis Socials, Joventut i Cultura.
IMMA COLOM
Cap del grup de CiU
Nascuda a Cantonigròs (Osona) el 1958, fa més d’una trentena d’anys que viu a Tossa, on exerceix de metgessa al CAP. Regidora de Sanitat i Medi Ambient del 1999 al 2003, el 2007 va aconseguir l’alcaldia per majoria absoluta. El 2011 va tornar a guanyar les eleccions, però el pacte TU-PSC li va impedir governar i el 2015 els resultats no van acompanyar CiU.
M. ÀNGELA CUATRECASAS
Regidora independent al grup de CiU
Ha debutat en la política local aquest mandat i és la veu del seu grup en qüestions relacionades amb urbanisme. “El territori –diu– em preocupa molt.” Nascuda el 1967, és psicòloga, màster en gestió hospitalària i té també la carrera de turisme. Treballa des de fa deu anys a l’hospital Josep Trueta.
Saladich i Colom només coincideixen a dir que no es tornaran a presentar i després a insinuar el contrari
Fer una marina seca per guardar-hi les barques de la platja seria la millor solució, segons l’alcaldessa

Només cal posar-hi una mica d’imaginació: pujar al promontori del recinte emmurallat de la Vila Vella, oblidar-te que estàs envoltat de turistes i contemplar a la línia de l’horitzó, mar enllà, les temibles veles de pirates i corsaris o de la flota invasora del rei Felip l’Ardit, quan temps era temps, el 1285, la vila va ser atacada i incendiada pels francesos. Però tornem a la realitat. Apropem-nos a la torre de l’Homenatge i, a sota mateix, protegida de la tramuntana, veurem la cala d’es Codolar, l’antic port de pescadors, que, amb la frustrada consulta popular sobre la construcció d’un port esportiu, un hotel de luxe i un grups de xalets, ha continuat essent en aquest mandat l’escenari de les ja tradicionals picabaralles en la política tossenca. Anys enrere els enfrontaments es feien sota els emblemes de la rosa socialista i del somriure rialler de CiU, però en l’actual mandat, amb un PSC sense presència a la casa de la vila, els mastegots verbals van i venen entre l’equip de govern de Tossa Unida (TU), encapçalat per l’alcaldessa Gisela Saladich –antiga convergent–, i el grup de CiU, a l’oposició, amb Imma Colom al capdavant. Són dues dones de temperament fort i ben representatives del matriarcat que governa Tossa des que el 1999 Telm Zaragoza va deixar l’alcaldia. Amb agres discussions als plens, les possibilitats d’entesa entre els dos grups són escasses. “Les relacions amb l’equip de govern –diu la doctora Colom– són complicadíssimes. Ens han tractat molt malament i mai ens han facilitat la feina, ni tan sols a l’hora d’enviar-nos per correu electrònic la informació que demanem.”

L’únic punt de coincidència entre Saladich i Colom és quan parlen del seu futur. Fa temps, tant l’una com l’altra van assegurar que no es presentarien en les eleccions del 2019, però ara ja no ho tenen tan clar. “Jo crec que dos mandats són suficients i mantinc la idea de no presentar-me, però no ho puc assegurar. Crec que ens tocarà fer molt més del que fins ara ens pensàvem”, afirma l’alcaldessa. “Vaig dir que no em tornaria a presentar –comenta, per la seva banda, la cap de l’oposició–, però el que passa és que em persegueixen per tots els cantons i costa trobar gent que es vulgui presentar. Hi ha qui no ho vol fer perquè té un negoci i altres perquè la família no ho desitja.”

ERC és l’únic partit que ja ha anunciat el seu cap de llista, l’advocat Gregori Martínez, que aspira a trencar la continuïtat femenina a l’alcaldia, per on han passat, des de la sortida de Telm Zaragoza, cinc dones: Pilar Mundet, Teresa Moré, Maria Rosa Monrabà, Imma Colom i Gisela Saladich. L’actual alcaldessa atribueix a raons històriques aquest paper femení al capdavant del consistori: “Tossa és un matriarcat. Tradicionalment els homes han sortit a mar i les dones han manat a terra”, sosté riallera. Per la seva banda, Imma Colom voldria que sortís un home: “Seria una revolució a Tossa que hi hagués un home alcalde. Això d’ara és un joc de dones, una mena de matriarcat amb molta mala llet en els debats municipals. Però serà molt difícil. N’he trucat a molts. Ho vaig fer quan en Telm volia plegar i els he tornat a trucar anys després, sense cap resultat. Als homes que formen part de la xarxa empresarial els fa por entrar en la política.”

En espera de saber el noms que encapçalaran les llistes dels altres partits, el debutant republicà Gregori Martínez hauria de millorar molts els resultats del 2015 per poder assolir l’alcaldia. En aquelles eleccions, ERC només va obtenir una regidora, Núria Serra, i ben aviat va ser expulsada del partit per haver donat suport a la proposta de Tossa Unida de fer un referèndum sobre el polèmic projecte del port esportiu. Una picabaralla interna que, segons explica Serra, va començar en l’àmbit local la mateixa nit de les eleccions quan es va negar a dimitir per deixar pas al número dos de la llista. “M’acusaven de ser de la CUP i no era veritat, i després es va fer córrer que tenia un pacte secret amb Tossa Unida per entrar a l’equip de govern a canvi de 30.000 euros. Això no ho hauria acceptat mai i, a més, TU havia obtingut majoria absoluta i no em necessitava per a res.” Serra hi afegeix que la seva intenció era fer una oposició constructiva, però finalment l’alcaldessa li va proposar tirar endavant un pacte entre TU i ERC i entrar a l’equip de govern. “En el partit –hi afegeix– ningú no va dir res en contra”, però més tard, reconeix, va topar amb la negativa de l’assemblea local quan va voler votar a favor de fer la consulta del port. “A Girona es van desentendre del tema, però finalment em van expulsar del partit”, diu Serra, que des d’aquell moment ha continuat com a regidora no adscrita dins l’equip de govern de TU. Assegura que l’experiència està essent molt satisfactòria i que ja ha mantingut converses per presentar-se dins la candidatura de TU en els propers comicis.

L’afer de la consulta sobre el port –que finalment va ser prohibida judicialment després que el govern del PP la impugnés– tampoc va ser un tema fàcil per a Tossa Unida. L’alcaldessa reconeix que es van limitar a impulsar la consulta sense pronunciar-se a favor o en contra del projecte perquè dins el grup hi havia divisió d’opinions: “No ens hauríem posat d’acord.” Saladich sosté que mai no ha estat partidària d’un projecte que, amb més o menys canvis, ja ve de l’època convergent, i hi afegeix que “hauria tingut un disgust si la gent hagués votat a favor de fer aquesta bestiesa”. L’alcaldessa aposta per fer una marina seca on poder guardar les barques de la platja i recorda que urbanísticament no hauria estat possible tirar endavant el projecte presentat pels promotors, una iniciativa, però, que no està del tot abandonada. “Els que impulsen l’obra han tornat a anar a la Generalitat i a mi em feia por que aprofitessin el 155 per pactar-ho a Madrid.”

Des de les files de CiU, Imma Colom recorda que el seu grup s’ha oposat tant al projecte com a la consulta per la manera com estava plantejada. “No era un port, era una cortina de fum. El que importava era l’hotel i la urbanització que hi anava al darrere. I pel que fa al referèndum, nosaltres volíem que es preguntés no només pel port sinó també per l’hotel i els xalets.”

En el rerefons de tot plegat plana la reorientació turística de Tossa, un tema que tant l’equip de govern com l’oposició reconeixen que encara no està resolt. CiU acusa TU de fer una pèssima gestió turística, de no invertir prou en promoció, de ser incapaços de fer seure en una taula tot el sector i d’intentar fer recaure damunt els empresaris una responsabilitat que pertany al govern.

Per la seva banda, Tossa Unida subratlla que la idea és mantenir el turisme familiar però apostant més per la qualitat que per la quantitat i impulsant l’oferta cultural i gastronòmica i el turisme sostenible. Això sí, lamenten la falta de més implicació del sector privat tant en el debat de les polítiques futures com en la renovació i la millora dels establiments hotelers.

Les frases

La gent donava per fet que l’equip de govern era partidari de fer el port esportiu, però no era així. Va ser una mentida. A l’equip hi havia partidaris del projecte i d’altres, com jo, que no ho érem. Com que no ens hauríem posat d’acord, vàrem impulsar la consulta sense pronunciar-nos
L’equip de govern ens ha intentat desacreditar constantment. Ens han maltractat. Són gent molt sectària. Tot va perfecte, tot són flors i violes, però fan una gestió nefasta apujant l’IBI als màxims, governant amb una opacitat absoluta i amb una obsessió: les martingales urbanístiques que no poden consolidar al llarg del mandat
Ens vàrem trobar un ajuntament en fallida. Vam haver d’apujar els impostos i vam guanyar amb majoria absoluta. Promoure el turisme de qualitat? Això és molt fàcil dir-ho, però no només depèn de l’administració, sinó de la governança entre el sector públic i el privat. I aquí falta implicació del sector privat

Gisela Saladich

ALCALDESSA

Imma Colom

CAP DEL GRUP DE CiU

Maria Àngels Pujals

PRIMERA TINENT D’ALCALDE



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona