Política

El PT confirma Lula per a la presidència del Brasil

Nomena candidat l’excap d’estat, a la presó per corrupció i líder en els sondejos

El Partit dels Treballadors (PT) va proclamar ahir Luiz Inácio Lula da Silva com el seu candidat presidencial encara que estigui a la presó per corrupció i que, probablement, el tribunal electoral no li permetrà concórrer a les presidencials del pròxim 7 d’octubre.

En la seva convenció nacional, celebrada a São Paulo, la principal força d’esquerres del Brasil va apostar totes les seves fitxes per Lula, líder en les enquestes d’intenció de vot, i va deixar en suspens el nomenament del candidat a vicepresident. “Lula és el nostre candidat a president de la República”, va proclamar la presidenta del PT, Gleissi Hoffmann, durant la convenció.

El carismàtic expresident brasiler, de 72 anys, va ingressar a la presó de Curitiba, al sud del país, l’abril passat per complir una pena de dotze anys per corrupció passiva i blanqueig de diners. El seu empresonament, però, no li ha impedit encapçalar els sondejos, amb prop del 30% d’intenció de vot. Amb tot, la candidatura de l’excap d’estat podria tenir els dies comptats, ja que la llei electoral prohibeix que ciutadans condemnats en segona instància, com és el seu cas, puguin postular-se per a càrrecs públics.

En mans de la justícia

L’última paraula, en aquest sentit, la tindrà el Tribunal Superior Electoral (TSE), que, a partir de mitjan aquest mes, podria declarar Lula com a inhabilitat en cas que la seva candidatura sigui impugnada per un partit polític o una de les parts interessades en aquesta decisió.

“La justícia no fa altra cosa que perseguir-lo, intentar inhabilitar-lo, apartar-lo de la discussió política, però no hi ha política al Brasil sense parlar de Lula”, va declarar la presidenta del PT durant la convenció, en què centenars de persones van posar-se caretes de l’exlíder sindical. I hi va afegir: “És l’actitud més desafiant que hem tingut contra un sistema podrit.”

A més del PT, ahir també van proclamar candidat a la presidència del Brasil el partit Rede –que va coronar l’activista ecologista d’esquerres Marina Silva– i el PSDB (centredreta), que va escollir l’exgovernador de São Paulo i pes pesant de l’actual establishment brasiler Geraldo Alckmin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La fàbrica de culpables de Mèxic

San Cristóbal de Las Casas (Mèxic)
Maite Aymerich
Cap de l’oposició a Sant Vicenç dels Horts (Junts per Sant Vicenç - ERC)

“Hi ha lloc perquè Sant Vicenç creixi sense posar el peu als horts”

Sant Vicenç dels Horts
Anna Buxó Calzada
Portaveu d’ERC i cap de l’oposició a l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro

“El porta a porta era delicat, però calia implantar-lo”

Santa Cristina d’Aro
itàlia

Batalla campal entre diputats al Parlament italià

barcelona
estats units

La Fed manté els tipus en valors màxims dels últims 23 anys

barcelona
guerra a europa

Els EUA retiren el vet al lliurament d’armes a la polèmica Brigada Azov d’Ucraïna

barcelona
àsia

L’AIE adverteix d’una producció excedentària de petroli històrica per a 2030

barcelona
judicial

Una associació de jutges critica les escomeses de magistrats o fiscals a l’amnistia

barcelona
Canvi Climàtic

El Parlament suís rebutja la condemna per inacció climàtica del TEDH

Barcelona