Política

Un ministre italià vol abolir la llei contra el feixisme

La mà dreta de Salvini pretén que l’apologia del nazisme i l’odi racial deixin de ser delictes

La comunitat jueva, els partisans i l’esquerra exigeixen la dimissió del polític

La ultradreta al poder a Itàlia va perdent els complexos. Lorenzo Fontana, ministre de la Família i mà dreta de Matteo Salvini, va proposar ahir sense embuts abolir la llei que prohibeix l’apologia del nazisme i el feixisme i l’odi racial. La llei en qüestió, que es diu Mancino perquè pren el nom de l’exministre democratacristià Nicola Mancino, és del 1993 i preveu penes de fins a 3 anys per a qui cometi discriminació racial o religiosa o faci apologia del feixisme.

És una llei força laxa –no prohibeix la propaganda feixista ni la discriminació per orientació sexual– que el govern anterior havia volgut endurir però no se’n va sortir.

Fontana, ultraconservador de 38 anys, creu que “a Itàlia les parelles gais no existeixen” i és contrari als drets del col·lectiu LGTBI i de les dones. Admirador del primer ministre hongarès Viktor Orbán, ha crescut en els ambients neofeixistes de la grada sud de l’equip de futbol Hellas Verona. Ex-eurodiputat de la Lliga, és una de les persones més importants del partit a l’ombra: va ser ell qui va propiciar l’aliança amb el Front National de Marine Le Pen i qui va dissenyar l’última campanya electoral leghista.

La proposta d’eliminar el delicte d’odi racial i de permetre que l’apologia del feixisme sigui legal, per tant, no surt d’un ministre qualsevol que va per lliure. Fontana és l’estrateg polític de l’home fort del govern italià, el ministre de l’Interior Salvini. Per això, la proposta d’ahir es pot interpretar com un globus sonda per temptejar el terreny, l’acceptació social.

El 2014, Salvini ja havia intentat presentar una proposta de llei per abolir la llei Mancino, però no va obtenir les 500.000 firmes necessàries. Ahir va dir que està d’acord amb la proposta, perquè “les idees no es poden prohibir”, i després hi va afegir que “per ara no és una prioritat”. La comunitat jueva, l’ANPI (Associació Nacional de Partisans), el Partit Demòcrata i l’esquerra van reaccionar amb força i immediatesa contra la proposta de Fontana. N’han demanat la dimissió i han acusat el govern de flirtejar directament amb el feixisme.

Els aliats de la Lliga, el Moviment 5 Estrelles (M5E), han buscat de distanciar-se’n i treure-hi importància. Davant l’enrenou ocasionat, el primer ministre, Giuseppe Conte, i el viceprimer ministre, Luigi Di Maio, van dir que “la proposta no surt al contracte de govern”, la frase comodí amb què respon el M5E quan no vol pronunciar-se.

Di Maio hi treu importància

El cap del govern va proclamar també que la lluita contra la discriminació “és sagrada”. Di Maio hi va afegir que parlar de la proposta li sembla “un d’aquells arguments per distreure la massa i no centrar-se en els problemes reals de la gent”. És el mateix que va dir arran de la preocupació per l’augment alarmant dels atacs racistes. Di Maio els minimitza i diu que “des del govern no s’alimenta el racisme ni el feixisme”.

LA DATA

1993
S’aprova la llei Mancino,
que prohibeix l’apologia del nazisme, del feixisme i de l’odi racial.

Els atacs racistes continuen i Fontana ho aprofita

Alba Sidera Gallart

Lorenzo Fontana és el cervell que ha guiat tots els passos que ha fet Salvini els darrers temps. La proposta de legalitzar l’apologia del nazifeixisme i eliminar el delicte d’odi racial no és, per tant, fruit d’un escalfament d’un ministre ultra. Fontana, a més d’haver crescut en els ambients neofeixistes violents de Verona, és l’estrateg polític de la Lliga: ha estudiat bé quan llançar el globus sonda. Ha escollit introduir el tema aprofitant el ressò de l’augment de casos d’agressions racistes. Tant des del M5E com des de la Lliga s’han minimitzat o negat els atacs i es culpa els mitjans de magnificar l’alarma per racisme. A partir d’aquest discurs, que té prou suport, en un escrit a Facebook Fontana va dir que la llei que penalitza l’apologia del nazifeixisme i la discriminació racial s’està usant per “fer sentir culpables els italians per allò que han votat” i per “emmascarar d’antifeixisme un racisme antiitalià”. Amb el seu llenguatge complotista habitual, va dir que el delicte de racisme és una “arma ideològica dels globalistes i els seus esclaus (periodistes, partits)” per atacar qui rebutja el pensament únic. Mentrestant, la moda de disparar a immigrants continua. Ja són 9 els atacs amb arma des de l’11 de juny passat. Ahir es va conèixer el cas d’un refugiat de Gàmbia acollit en una parròquia de Pistoia, a la regió de la Toscana. Tres italians van disparar-li al crit de “Negre bastard!” al mig del carrer, que porta el nom d’Anna Frank.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona