Política

Maragall reclama a Espanya des de l’ONU que afronti amb “ambició” la qüestió dels presos i els exiliats

El conseller participa en la discussió de l’agenda climàtica 2030 i afirma que Catalunya vol tenir presència en els escenaris internacionals

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha reclamat aquest dilluns al govern espanyol des de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) que afronti amb “ambició de futur” resoldre la qüestió dels presos i els exiliats. Ho ha dit després que el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, hagi demanat al govern belga que intercedeixi en la demanda contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que li han interposat els independentistes exiliats. Maragall ha advertit un cert “nerviosisme creixent” en les decisions del govern espanyol i ha subratllat que si l’executiu de Pedro Sánchez no afronta “de cara” aquesta qüestió, no hi haurà “progrés o avenç real” en cap clima de diàleg que té “aquest component imprescindible”.

Maragall ho ha dit en el marc del Fòrum de Governs Locals i Regionals al High-Level Political Forum (HLPF) on Sustainable Development, organitzat per les Nacions Unides a Nova York. El conseller ha pres part d’un debat on s’han discutit estratègies per implementar els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. El Govern de Catalunya té la major part de les competències de les polítiques públiques de Desenvolupament Sostenible i fins avui ja ha acordat 750 compromisos.

El titular de la cartera d’Acció Exterior també ha afirmat que el Govern està en condicions d’assumir “molt explícitament” un objectiu “molt ambiciós” de presència en els escenaris internacionals, en els multinacionals com aquests de les Nacions Unides, però també en els de la Unió Europea. A més ha dit que tenia la intenció d’explicar en el fòrum de l’ONU la “realitat” i “voluntat” de Catalunya d’implicar-se als assumptes mundials.

La delegació catalana al HLPF ha insistit en l’interès del Govern de vetllar perquè l’Agenda 2030 subratlli la perspectiva de gènere i l’equitat social i intergeneracional. La coordinació de l’acció exterior del Govern en aquesta matèria és un dels elements clau en els progressos en el compliment de l’Agenda 2030.

El Pla nacional, inspirat en l’informe del CADS ’L’Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món’, és el fruit del treball conjunt de tots els departaments de la Generalitat a través d’una comissió interdepartamental creada per aquest motiu i coordinada pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona