Política

En directe:

Puigdemont presenta la Crida Nacional com “un punt de partida obert a tothom” per “consolidar la República”

El nou moviment polític impulsat pel líder de JxCat arrenca amb un acte multitudinari a l’Ateneu Barcelonès

La formació obre una web per recollir adhesions i celebrarà una convenció constituent a la tardor

La Crida Nacional per la República s’ha presentat formalment aquest dilluns a la tarda en un acte multitudinari a l’Ateneu Barcelonès. La gran afluència de públic ha obligat a programar un segon passi.

El president Carles Puigdemont, que ha intervingut a l’acte per videoconferència, ha assenyalat que la crida que fan a la unitat del sobiranisme des del nou moviment polític “és un punt de partida generós que s’adreça absolutament a tothom”. “Ens podem ajuntar tots i totes per fer possible el desig de consolidar la República. Sabem que és un camí difícil però el volem continuar recorrent amb les mateixes eines que ens han portat fins aquí, perquè funcionen, que són la democràcia, un compromís militant amb la no-violència, el diàleg i l’inclusió”, ha reblat.

El president ha vaticinat que “al davant tenim un recorregut ple de fites republicanes que volem continuar guanyant”. “I només les guanyarem com les hem guanyat fins ara: aplegant-nos, respectant-nos molt i no anant en contra de ningú sinó a favor de tots i totes”, ha reblat.

Puigemont ha assegurat que d’ençà dels fets d’octubre “la persistència en el manteniment de la posició ha estat clau per mantenir la idea de victòria i esperança en la república”. A més, ha destacat la fidelitat dels partits, institucions i, sobretot, el poble de Catalunya “hem demostrat fidelitat al que va ser l’1-O, a la decisió del 27 d’octubre, i a la confirmació de les eleccions del 21 de desembre”.

Per Puigdemont, també ha quedat demostrat que, malgrat les dificultats, l’estratègia de mantenir la posició ha estat útil en dos fronts: “el combat contra la repressió” i “en el front de fer avançar la República”. “En aquests nou mesos hem aconseguit que continuem parlant de República en termes d’esperança i hem aconseguit que es parli del 155 en termes de vergonya”, ha assenyalat.

I és que segons ell, “el 155 comença a quedar orfe de pare i mare. Ja hi ha algun grup que se’n comença a desmarcar, que li fa vergonya, que voldria que no hagués passat”. “No han derrotat la República”, ha sentenciat.

En aquest punt, ha apuntat que ara cal plantejar-se “quin és el camí que políticament s’escau per complir el mandat de la ciutadania” en aquest nou moment polític. Un camí que, segons ell, passa per la “transversalitat territorial i social”, “ideològicament plural”, la unitat civil del sobiranisme i a fer-ho tot plegat “sense renuncies” i “amb una gran generositat”. “Tothom és necessari i no ens sobra ningú, tothom té una aportació imprescindible per a la victòria. La República té molts accents i els necessitem tots”, ha reblat. També ha subratllat la importància de l’eix institucional, on ha volgut destacar el paper del món local, i el social, on ha lloat les associacions civils.

Pel que fa a l’àmbit internacional, ha subratllat la importància de donar a conèixer al món la causa catalana per poder fer efectiva la república.

El president de la Generalitat, Quim Torra, que també hi havia d’intervenir, no ha pogut arribar a temps l’acte perquè s’ha cancel·lat el seu vol d’Hamburg a Barcelona, però ha fet arribat un missatge d’àudio on ha desitjat “tot l’èxit” a la Crida Nacional. I ha avisat: “Només fent efectiva la república catalana farem realitat el país que volem per als nostres fills”.

El diputat de JxCat Jordi Sànchez –empresonat a Lledoners–, també ha volgut participar en l’acte a través d’una carta que ha llegit el diputat de JxCat Toni Morral. Sànchez ha definit el nou moviment com una “aposta per la transversalitat”. “Sóc un ferm partidari de la unitat. Quan hem anat junts hem avançat. Aquesta no és una crida per sumar partits polítics. És una crida per sumar homes i dones lliures que vulguin un país lliure”, ha indicat.

A l’acte de presentació hi han assistit membres del govern, diputats de JxCat, la coordinadora general i la portaveu del PDeCAT, Marta Pascal i Maria Senserrich, i el vicesecretari general d’Acció Política d’ERC, Eduard López.

El nou espai polític ha inaugurat la pàgina web cridanacional.cat per recollir adhesions i ha anunciat que la crida culminarà a la tardor amb la celebració d’una convenció constituent per acordar “la forma i el contingut” de l’espai polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona