Política

ERC no s’hi apunta i el PDeCAT encara ho ha d’estudiar

Senserrich veu factible ser-hi però no tenen pressa en el debat

Vilalta celebra que hi hagi un “centredreta potent”

Que el nou espai que pretén aglutinar el “republicanisme” ha nascut totalment aliè a la dinàmica de partits ho demostra que ni tan sols el PDeCAT del mateix Puigdemont va assegurar ahir que s’hi integri, en espera de disposar de més informació, tot i que asseguren que saben que “fa mesos” que l’expresident, a qui qualifiquen de “líder moral i polític”, hi treballa. “Cal respectar els tempos”, justificava al migdia la portaveu, Maria Senserrich, que explicava que la coordinadora general, Marta Pascal, aniria a la presentació del vespre “per escoltar com ho plantegen i com ho volen fer”, abans de prendre cap decisió. “La crida és a tothom amb ganes de defensar la República i la democràcia, no només al PDeCAT”, subratllava en tot cas Senserrich, que es declarava “expectant”, tot i que sí que avançava que comparteixen els “objectius de transversalitat i suma de molts més actors” que planteja el nou espai polític. “L’èxit de la crida serà si tothom s’hi sent interpel·lat, no només el PDeCAT”, sostenia.

En tot cas, el partit diu que el debat pot durar “dies, setmanes o mesos“, i no es dona per al·ludit ni tan sols en el sentit que calgui endegar-lo aquest cap de setmana en la seva decisiva assemblea nacional, ja que la qüestió no figura en l’ordre del dia i només s’hi plantejarà i es resoldrà si així ho demana una majoria dels 1.900 associats que s’hi han inscrit. Amb vista a l’assemblea s’han treballat set ponències, si bé les que més expectació han aixecat, i en el marc de les quals es podria obrir el debat, són la política i l’organitzativa, que focalitzen la majoria de les més de 1.200 esmenes presentades. En tot cas, Senserrich –que, per cert, tot i que no s’ha confirmat fins aquests dies, justificava que el partit ja va registrar al novembre el nom de Junts per Catalunya, amb coneixement és clar dels integrants de l’actual grup parlamentari–, admetia que, després que Puigdemont refusés presidir el partit –de moment no hi ha més candidats–, el principal repte aquesta setmana serà trobar “la millor fórmula” perquè tant ell com la resta de presos i exiliats “tinguin la comoditat de participar de manera activa” al partit.

Qui sí que va dir ahir que rebutja participar en el nou projecte és ERC. La seva portaveu, Marta Vilalta, va situar l’espai en el “centredreta republicà” i, per tant, el seu partit no se sent cridat a ser-hi directament. “El país i l’independentisme necessiten un centredreta fort i potent, cadascú ha de créixer en el seu espai per després sumar tots per ser més forts. Això ens farà guanyar la República”, reflexionava, abans de continuar apostant per la unitat d’acció des de partits diferents. “Si l’objectiu del nou projecte que recompon l’espai de JxCat, PDeCAT i CDC és la República, segur que ens continuarem entenent”, cloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia