Política

Torrent garanteix que els diputats suspesos no hauran de renunciar a l’acta

El president del Parlament sosté que no s’alteraran les majories a la cambra per la resolució del jutge

És partidari de fer-ho amb un acord ampli

El president del Parlament, Roger Torrent, vol que la cambra respongui a la interlocutòria del jutge Pablo Llarena que ordena la suspensió de sis diputats independentistes amb una fórmula que garanteixi que no s’alteren les majories i que no s’hagi de renunciar a cap acta.

En una entrevista a l’ACN, difosa ahir, Torrent assegura que no es concretarà la manera d’abordar la suspensió fins que la mesa rebi l’informe encarregat als lletrats, previsiblement abans de dimarts, però, en tot cas, el president assegura que “tota decisió que es prengui s’ha de basar en dues premisses irrenunciables: no permetre que s’alterin les majories parlamentàries per part d’un jutge i que no es faci renunciar a l’acta cap diputat”.

En aquest sentit, Torrent ha demanat que la resposta que es doni a la interlocutòria de Llarena sigui amb molt consens. “M’agradaria la màxima unitat política possible, desbordant fins i tot la majoria parlamentària que dona suport al govern”, desitja. En qualsevol cas, el president afirma que la mesura concreta a prendre es debatrà a la mesa, convocada per dimarts, “i allà es parlarà de la resposta que s’ha de donar a una interlocutòria que referma el relat fictici que es construeix en acusacions falses”. El president també ha criticat que Llarena parli de la possibilitat de nomenar un diputat substitut: “La fórmula que proposa és un despropòsit jurídic, polític i des de la perspectiva de la defensa dels drets polítics i civils dels diputats i dels ciutadans que els han votat.”

Borrell nega l’autodeterminació

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, va assegurar ahir a la cloenda de l’escola d’estiu de Societat Civil Catalana que els referèndums són “profundament divisoris” i va descartar que el dret a l’autodeterminació estigui reconegut internacionalment. Borrell va afirmar que els independentistes no tenen “superioritat moral” respecte de la resta de catalans. En aquest sentit, va destacar que els caps polítics tenen l’obligació de constatar el pluralisme social i de trobar “solucions” als problemes “reals”. Així, va destacar l’“esforç” del govern espanyol per establir el diàleg mostrant “empatia”, “simpatia” i “bona voluntat”.

Borrell no va voler opinar sobre la demanda dels independentistes d’instar la fiscal general de l’Estat a retirar l’acusació per rebel·lió. Borrell va assegurar que és una qüestió judicial i que el govern espanyol “no hi pot fer res”. El ministre també va defensar que les euroordres ajuden a “construir” un espai jurídic europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona