Política

Borrell descarta el dret a l’autodeterminació

El ministre d’Exteriors assegura entendre que els independentistes reclamin la llibertat dels presos però descarta opinar sobre la posició de la Fiscal General de l’Estat

El socialista Josep Borrell emplaça el govern de la Generalitat a tractar els problemes “reals”

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha assegurat aquest diumenge a la cloenda de l’escola d’estiu de Societat Civil Catalana que els referèndums són “profundament divisoris” i ha descartat que el dret a l’autodeterminació estigui reconegut internacionalment. Borrell ha afirmat que els independentistes no tenen “superioritat moral” respecte la resta de catalans que no són partidaris d’aquesta via. I, al seu entendre, “el dret internacional no dóna suport al dret a l’autodeterminació, a menys que es tracti d’una situació colonial”.

En la seva intervenció, l’actual titular d’Exteriors socialista ha elogiat Societat Civil Catalana per haver estat “un instrument important per reflectir la pluralitat de la societat catalana”. Borrell ha llançat aquest missatge als assistents: “No hem de reconèixer cap superioritat moral a aquells que defensen la independència de Catalunya. Estan en el seu dret, afortunadament estem en un país on el dret de defensar aquesta opció està reconegut. Però no són millors catalans que els que pensem que la independència no és una bona solució”.

En aquest sentit, ha subratllat que els responsables polítics tenen l’obligació de constatar el pluralisme social i de trobar “solucions” als problemes “reals”. Així, el ministre ha constatat “l’esforç” del govern espanyol per establir el diàleg mostrant “empatia”, “simpatia” i “bona voluntat”.

Respecte la manifestació d’aquest dissabte que ha reclamat la llibertat dels presos i el retorn dels que són a l’estranger, Borrell s’ha mostrat comprensiu però ha descartat opinar sobre la demanda de les formacions sobiranistes d’instar la Fiscal General de l’Estat a retirar els càrrecs contra els líders polítics. “Sóc el ministre d’Exteriors i no sóc la persona més assenyada per opinar sobre aquest tema”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid