Política

Torrent insta la fiscalia a retirar l’acusació de rebel·lió

El president del Parlament ho sol·licita al govern i a la nova fiscal general de l’Estat, després del rebuig d’un tribunal alemany

Demana “la màxima unitat política” en el nou full de ruta independentista

El president del Parlament, Roger Torrent, insta el govern espanyol i la nova fiscal general de l’Estat, María José Segarra, a “retirar l’acusació de rebel·lió” contra els processats independentistes, després que la justícia alemanya ha acceptat extradir l’expresident Carles Puigdemont a Espanya per malversació de fons públics però no pel delicte de rebel·lió.

En una entrevista ahir a l’ACN, Torrent va considerar que “vist el que diuen els tribunals europeus, queda cada cop més clar que és imperatiu per a la fiscal general de l’Estat retirar acusacions que són absolutament mentida i que no es creu ningú més que Llarena”.

I és que el president del Parlament veu la decisió de la justícia alemanya com un element que demostra que el que venen reclamant els independentistes té suport en els tribunals internacionals. “No és només que ho diem nosaltres i que els fets vagin demostrant les evidències que no hi ha delicte, és que a més ho demostren els tribunals europeus, ja no és només una cosa que els republicans diguem això, ho diuen altres tribunals”, va comentar, tot afegint que creu que, després d’això, “l’únic camí que pot tenir la fiscalia si realment vol fer justícia i ser justa és retirar unes acusacions que no haurien d’haver existit mai”.

Davant la possibilitat que el Suprem acabi per retirar l’euroordre per no acceptar una extradició de Puigdemont únicament per malversació, Torrent creu que si això passa s’estaria “posant de manifest de nou aquesta història que està inventant un tribunal i que no es creu ningú”. “Si el jutge retira l’euroordre, significaria l’esfondrament definitiu de tot aquest conte, aquest relat macabre que ha fet Llarena”, va etzibar.

Torrent va admetre que l’independentisme està en un moment reflexiu que permet de fer balanç, autocrítica i agafar “impuls” per tirar endavant el seu projecte. Va preferir no detallar quin ha de ser el full de ruta que hauria de seguir el sobiranisme, però sí que es va atrevir a reclamar “la màxima unitat política” i que hi hagi proposta comuna de cap on ha d’anar.

D’una altra banda, la líder de Cs Inés Arrimadas va ser escridassada ahir quan passejava amb seguidors a Canet de Mar. Ella i el seu grup van cridar “llibertat”.

Iceta demana “no judicialitzar la política”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va demanar ahir als independentistes que intentin que “la política no es vegi supeditada als procediments judicials” i va qualificar de fet “curiós” si això finalment passa després de les crítiques sobre aquesta “judicialització” per part de les forces independentistes.

En un consell nacional emmarcat en el 40è aniversari de la fundació del PSC, Iceta també va referir-se a la reunió entre Sánchez i Torra, i va advertir al govern que “no es pot jugar amb dos jocs de cartes”, com si una fos la de “l’acord” i l’altra la “de la ruptura”. “Els socialistes catalans demanem que el govern, de forma clara i irreversible, opti per la via de l’acord”, va assenyalar. Davant la plana major del partit i de l’ara ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, Iceta va expressar sentir-se “orgullós” del canvi de rumb en les relacions entre el govern i l’executiu espanyol,¡ des que Sánchez va arribar a la presidència.“Som capaços d’arriscar pel bé comú”, va dir Iceta, que va criticar actituds com la de Ciutadans (Cs) i els seus atacs contra el diàleg i els va qualificar d’”angry birds de la política”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona