Política

Maria Rosa Vila

ALCALDESSA D'AMER (CIU)

“Urbanisme retalla sòl urbanitzable del POUM”

“Amb el sou, assumim les despeses, i jo la primera”

“Tot i la dissolució del Consorci Ter-Brugent, ens hem tornat generosos”

Maria Rosa Vila (la Cellera de Ter, 1954) treballa en l’empresa d’arts gràfiques que encara regenta, però des de fa tres anys és alhora l’alcaldessa d’Amer. Vila ja havia estat regidora entre el 2007 i el 2011. Després d’una moció de censura, el febrer del 2010, va ser edil de Medi Ambient, Esports i Benestar Social.

Maria Rosa Vila (la Cellera de Ter, 1954) afirma que, com a batllessa, ha fet un màster sense haver anat a la universitat. Vila encapçala un equip de govern format per CiU (5 regidors) i ERC (2). A l’oposició hi ha Junts per Amer (4 edils).

Quin balanç fa d’aquests tres anys?
Per mi, és positiu. Si el demanes al poble, cadascú hi dirà la seva [somriu]. Hem estat endreçant espais municipals, hem aconseguit projectes importants, com ara el projecte turístic, hem cohesionat el poble, penso. Hem treballat per la cultura, per la gent de l’entorn, i no només d’Amer, la gent del Ter-Brugent... Tot i que hem dissolt el consorci, penso que el bon feeling que tenim els alcaldes del Ter-Brugent l’hem aconseguit aquest mandat i que no ens cal tenir el consorci per treballar en qüestions com ara l’ambulància o la cessió de material per festes o ajudar la Cellera perquè fan obres al pavelló... Ens hem tornat generosos.
Com va afectar la marxa del portaveu d’ERC, Salvador Clarà, de l’equip de govern pel fet d’haver anat a les llistes de JxCat, el desembre del 2017?
Per part seva, hi va haver el cent per cent de generositat, perquè ell es podia haver quedat com a regidor no adscrit i continuar a l’Ajuntament. Penso que és bo per al poble d’Amer, i la seva generositat és evident. Amb la gent d’ERC, continuem treballant bé [Carme Ruano va rellevar Salvador Clarà], i no hi ha més. I treballem cohesionats, que és una de les coses que valoro d’aquests últims anys. Penso que aquesta és la línia que cal seguir. S’ha de recordar que en dos mandats hi havia hagut quatre alcaldes [el republicà Xavier Targa i els convergents Narcís Junquera, Alba Serra i Albert Plana].
I diu que l’entesa amb ERC hauria de continuar. Es volen presentar junts?
No ho sé, no ens ho hem plantejat. Jo crec que cadascú ha presentar el seu projecte, perquè com a partits els projectes no són iguals. T’he de dir que si em presento i tinc majoria, tornaré a parlar amb ells i els convidaré a formar govern. I si hi ha un grup d’independents i ens entenem, també. Perquè els governs d’unitat de què es parla [11 regidors] els veig molt bé, però crec que no poden funcionar perquè no tothom pot tenir un sou a l’Ajuntament i ha de guanyar-se la vida treballant. Així, és molt difícil tirar projectes i haver-ho de consensuar sempre tot.
Vostè és la que té més temps en l’equip de govern?
Jo no tinc cap afany de protagonisme, potser tinc més disponibilitat. A la revista del poble, parlen els regidors, i els sous són els que són. No tenim mòbil ni tiquets. Amb el sou que tenim, tothom es fa càrrec de les despeses, i jo la primera.
Vostè es tornarà a presentar l’any que ve? Com li ha provat l’experiència de fer d’alcaldessa?
A mi m’ha agradat. Jo dic que he fet un màster sense passar per la universitat. Quan arribes a una edat i ho tens tot fet, això és una cosa que il·lusiona.
No té cap mala consciència?
No, no. En aquest mandat intentem, i no només jo, que tothom tingui els mateixos drets. A tothom li exigim el mateix.
Van començar a fer el pla general (aprovat a principis del 2017), però hi va haver oposició per una variant prevista.
Hem anat parlant amb la gent i responent a les al·legacions. No n’hi ha pas gaires. Preveiem que potser el POUM haurà d’anar, un altre cop, a aprovació inicial. I això es farà llarg en el temps. Tinc pendent una reunió amb responsables d’Urbanisme de Girona. A Amer, les antigues normes de planejament [normes subsidiàries] són vigents des de fa temps i quan jo vaig arribar el POUM ja estava redactat. Les normes marquen una quantitat bestial de terrenys urbanitzables. I Urbanisme, amb la nova llei d’urbanisme, no vol tant terreny urbanitzable, el retalla. I aquí hi ha la discussió. I jo els dic que el retallin com vulguin, però que no em pressionin a mi. Una persona que ha anat pagant tota la vida per una finca urbanitzable..., i ells diuen que, segons una llei, els drets adquirits es perden al cap d’uns anys si no es construeix. Jo, com a alcaldessa, és una lluita aferrissada que tinc amb Urbanisme. També és un dels motius pels quals em voldria tornar a presentar. L’altre és el sanejament del poble.
I què passarà amb el POUM?
També hi ha aspectes de patrimoni. El POUM no preservava els horts del monestir i hi preveia, segons l’arquitecte que el va projectar, un carrer nou per esponjar el nucli antic.
Això del sanejament, què vol dir: que la gent encara aboca a la riera?
El problema més gran del poble d’Amer és el sanejament. Estem abocant a la riera. Això fa que l’antiga zona industrial no es pugui organitzar, perquè els demanaran un sanejament propi a cada nau, i això és inviable.
Han nomenat fill predilecte i han donat la medalla d’or d’Amer al president Carles Puigdemont i també al seu oncle, Josep Puigdemont, el primer alcalde de l’època democràtica.
En Carles Puigdemont és el quart president de la història de la Generalitat que és d’Amer. Vam veure que era una persona que s’ho creia, i ho ha demostrat. No hi havia ningú com ell per tirar el país endavant. Coneixent-lo com el coneixíem, sabíem on ens durien. Pensem que ve d’una família honesta, i ell és una persona honesta. I a l’equip de govern vam coincidir que s’havia de fer. Els altres [Junts] no hi creien tant.
I a Josep Puigdemont, per què se li va concedir la medalla?
L’equip de govern ja hi havia pensat, en la medalla, per tota la feina que havia fet per al poble. Al projecte turístic que hem inaugurat fa poc hi hem pogut marcar la ruta patrimonial, i ho hem pogut fer per la feina feta pel senyor Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

euskadi

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts