Política

Judicial

Condemnes de fins a 7 anys i un mes per als onze acusats en el judici de l’“Operació Pretòria”

Luis García “Luigi”, amb 7 anys i un mes de presó, i Bartomeu Muñoz, amb més de 5 anys i mig , reben les condemnes més elevades

Els exconsellers Macià Alavedra i Lluís Prenafeta reben una condemna de prop de 2 anys de presó

La Sala penal de l’Audiència Nacional ha condemnat a penes de fins a 7 anys i 1 mes de presó als onze acusats en el judici de l’anomenada “Operació Pretòria”, en el qual s’han jutjat il·lícites actuacions en operacions urbanístiques desenvolupades durant els anys 2002 a 2009 en les localitats de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona, així com els guanys que els acusats van ingressar en els seus patrimonis directament o bé a través d’intermediaris o testaferros.

En la sentència, els magistrats de la Secció Segona, amb ponència de la presidenta del Tribunal, Concepción Espejel, condemnen als acusats per delictes de tràfic d’influències, prevaricació administrativa, suborn, falsedat documental i blanqueig de capitals. En la fallada es detallen les penes i delictes pels quals ha estat condemnat cada acusat.

L’exdiputat del PSC Luis Andrés García Sáez, “Luigi”, ha estat condemnat a 7 anys, 1 mes i 27 dies de presó, mentre que a l’exalcalde d’aquesta formació a Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, se li ha imposat la pena de 5 anys, 8 mesos i 28 dies de presó. Per la seva banda, l’exregidor Manuel Dobarco ha estat condemnat a 8 anys i 6 mesos d’inhabilitació.

Altres condemnats són els exconsellers de la Generalitat Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, als qui la Sala ha imposat penes que sumen per a cadascun 1 any, 11 mesos i 27 dies de presó per delictes de tràfic d’influències i blanqueig de capitals en aplicar-los els atenuants de dilacions indegudes i de confessió.

La resolució acorda el comís dels guanys il·lícits obtinguts en les tres operacions urbanístiques jutjades –Pallaresa, Niesma I Badalona– que van ascendir a un total de 5.886.925,66 euros. Igualment acorda el comís dels diners rebuts per Bartomeu Muñoz, per 1.144.724,55 euros; dels guanys il·lícits obtinguts per Alavedra, que ascendeixen a 3.243.103,28 euros, així com de Prenafeta, per 5.193.170,01 euros.

A tots els acusats, els jutges els apliquen l’atenuant simple de dilacions indegudes atenent a la durada del procediment, de vuit anys i vuit mesos fins avui de la sentència. El Tribunal destaca l’envergadura de la causa, un sumari que consta de seixanta toms d’actuacions, vuit toms de documental i vint-i-un toms de comissions rogatòries internacionals.

La sentència, en els seus fets provats, relata com entre els anys 2002 i 2009 a l’àrea metropolitana de la província de Barcelona, en les localitats de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona els condemnats van participar en diverses operacions urbanístiques que en lloc d’afavorir l’interès públic buscaven l’obtenció d’elevats rendiments econòmics per a promotors i inversors particulars, propiciant importants beneficis i comissions, “no emparades en altres activitats comercials lícites, guanys que van ingressar en els seus patrimonis ben directament o ben sent canalitzats a través d’intermediaris, testaferros o societats administrades o controlades de fet pels mateixos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel desafia Biden i manté els plans a Gaza encara que “hagi d'estar sol”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA