Política

Inhabilitació no ferma per a l’alcaldessa de Berga

Una jutgessa dicta la suspensió de sis mesos a Venturós per no haver retirat l’estelada del balcó de l’ajuntament en dues eleccions com reclamava la junta electoral

Hi recorrerà, a l’Audiència

Sis mesos d’inhabilitació i una multa de 540 euros. És la condemna imposada a l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), per una jutgessa de Manresa que la considera autora d’un delicte de desobediència per no haver complert l’ordre de la junta electoral de Berga de retirar l’estelada del balcó de l’ajuntament durant dues convocatòries electorals, el 2015. La jutgessa considera que la llei obliga a “protegir la neutralitat política” dels poders públics “exclusivament” en períodes electorals.

L’advocat de l’alcaldessa i exdiputat de la CUP, Benet Salellas, ja va anunciar ahir que hi presentaran un recurs a l’Audiència de Barcelona perquètombi aquesta pena, que com que no és ferma no implica la seva execució. En aquest sentit, Venturós va valorar que consideraria incomplir la resolució, un cop ferma, i que espera poder-se presentar- a les eleccions municipals, el maig de 2019. El col·lapse judicial fa que actualment l’Audiència de Barcelona resolgui els recursos amb un any i escaig de demora, és a dir, que la fermesa judicial arribaria just per les eleccions.

En la sentència, escrita en català, la jutgessa substituta del penal número 2 de Manresa, Míriam Sala i Boixader, subscriu la versió i la pena demanada pel fiscal (la mínima d’aquest delicte, castigat fins a dos anys de presó). “La seva negativa a la junta electoral va ser ésser franca, clara, patent, indubtable, indissimulada, evident i inequívoca”, sosté Sala de l’alcaldessa, i no accepta l’eximent de la defensa que complia l’acord del ple municipal del 6 de setembre de 2012 de no despenjar l’estelada del balcó fins a assolir la independència del país. Salellas va exposar: “La jutgessa no ha resolt el que vam exposar-li: si preval l’acord del ple o de la junta electoral.”

L’alcaldessa de Berga va rebre mostres de suport del govern i del món local. El vicepresident del govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va assegurar: “No estem d’acord amb la sentència i demanem a tothom que centri els temes polítics en les taules polítiques i que es tregui dels tribunals.” El penalista i tinent alcalde de Barcelona, Jaume Asens (Barcelona en Comú), va piular: “Cal denunciar el tracte asimètric de les lleis i els tribunals amb els símbols dels uns i els altres. La sobreprotecció penal de la bandera espanyola contrasta amb la desprotecció de la bandera republicana o la catalana.”

LES FRASES

La jutgessa no resol res del que vam demanar, si l’acord del ple preval sobre la junta electoral
Benet Salellas
advocat de venturós (CUP)
El govern donem tot el suport a l’alcaldessa i volem que es tregui la política dels jutjats
Pere Aragonès
Vicepresident del govern
És un disbarat. Tota la meva solidaritat amb Venturós davant aquest nou atac a la sobirania municipal
Jaume Asens
tinent d’alcalde de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona