Política

Els europeus hauran de pagar 74 euros per quedar-se al Regne Unit

May explica les condicions per a qui vulgui residir al país després del ‘Brexit’

Juncker diu a Dublín que Irlanda no està sola en la negociació fronterera

Els ciutadans comunitaris que faci més de cinc anys que siguin al Regne Unit i que vulguin quedar-se podran demanar l’“estatus de resident” a través d’internet provant la seva adreça al país, la seva identitat (enviant el DNI escanejat) i que no tenen antecedents criminals. Serà un tràmit molt curt, segons va explicar ahir el ministre de l’Interior, Sajid Javid. Es farà a través d’una aplicació al telèfon intel·ligent. Els que no tinguin ordinador a casa, rebran la visita d’oficials d’immigració. “La majoria de les decisions es prendran en dues setmanes”, va dir Javid.

En l’informe que va fer públic ahir, el govern explica que el procés s’obrirà el 29 de març del 2019, la data de sortida de la Unió Europea, i durarà fins al 30 de juny de 2021, sis mesos després que acabi el període de transició. Costarà 74 euros per persona, 228 a les famílies de quatre membres i 40 als nens. Els que faci menys de cinc anys que hi són hauran de demanar l’estatus de pre-resident i esperar a complir els cinc anys per reclamar el permanent. També permetran a familiars que visquin fora viatjar al Regne Unit sempre que demostrin que tenen una relació de parentesc anterior al 31 de desembre de 2020 i que continuï existint en el moment del viatge.

El govern de May ha publicat les condicions per als europeus abans del decisiu Consell Europeu de la setmana que ve. “Fem progressos reals i esperem ara que la UE doni detalls de les condicions que exigirà als ciutadans britànic en sòl europeu”, va declarar la ministra d’Immigració, Caroline Nokes.

May va fer públiques les seves condicions mentre el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, era a Dublín en visita oficial per afinar l’estratègia europea de la setmana que ve. Es va reunir amb el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, i el ministre d’Afers Estrangers, Simon Coveney. Després de la reunió, Juncker va deixar clar que la resolució de la situació a la frontera era crucial per tancar un acord del Brexit. També va dir que Irlanda no està sola en la negociació amb el Regne Unit, que no és una negociació bilateral sinó “una negociació entre el Regne Unit i la UE”. I hi va afegir: “Estic totalment en contra de qualsevol temptació d’isolar Irlanda i de no arribar a cap acord amb Irlanda. Irlanda ha de ser part del pacte.” Aquesta setmana la UE ja ha avisat que encara són molt lluny d’un acord en el tema de la frontera. En cas que no es tanqui cap tracte, May s’ha compromès a mantenir la província britànica alineada amb les regles del mercat únic i de la unió duanera. Està molt pressionada pels unionistes nord-irlandesos, gràcies als quals governa amb majoria, i pel seu mateix partit.

Per la seva part, Coveney va advertir que sense un acord pel que fa a la frontera no hi hauria pacte del Brexit. Juncker va parlar davant el Parlament i avui es reunirà amb el president irlandès, Michael Higgins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona