Política

Més enllà del PDeCAT

Madrenas i el cap de llista de CiU a Blanes el 2015 proposen una candidatura transversal als municipis

Torrecillas renuncia a ser el cap de llista, després de 12 anys en el ple blanenc

El president del PDeCAT a Girona ajorna qualsevol pronunciament

Dos dels líders del Partit Demòcrata Català (PDeCAT) de les principals ciutats de la demarcació tenen clar que les eleccions municipals del 2019 són una oportunitat per ampliar els marges del partit amb una llista transversal i integradora. Ho ha dit l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ja és l’alcaldable del PDeCAT a la ciutat, i hi està d’acord Joaquim Torrecillas, cap de llista de CiU a Blanes el 2015, que ha decidit no repetir l’any que ve.

Madrenas va deixar clara l’aposta fa dues setmanes en entrevistes a Televisió de Girona i El Punt Avui TV. L’alcaldessa gironina hi va defensar que el PDeCAT inclogués altres sensibilitats. Parlava de fer una llista per la República i d’incorporar-hi persones d’ERC, de MES, d’Avancem i de Reagrupament per tal de configurar una candidatura “amb més ideologies i més identitats”. A Girona, 18 dels 25 regidors que integren el consistori corresponen a forces independentistes. De moment, a banda de Madrenas, només és clar que Sílvia Paneque encapçalarà la llista del PSC.

En una línia similar s’expressa Joaquim Torrecillas, que ha renunciat a ser el cap de llista del PDeCAT a Blanes, el tercer municipi més gran de la demarcació (38.800 habitants). Però Torrecillas considera que la fórmula de Junts per Catalunya de les eleccions catalanes del 21-D ha de tenir continuïtat en pobles i ciutats. “Caldrà veure a Blanes com s’hi concorre, però em sembla que JxCat té una bona base electoral. Em sembla bé que hi hagi Junts per Blanes, un moviment transversal i ampli. Que hi hagi el PDeCAT, però que se n’ampliï la base amb gent que s’hi senti còmoda.”

Torrecillas s’ha referit a la voluntat del president a l’exili, Carles Puigdemont, que és partidari d’aglutinar un grup més ampli a banda dels partits, afirma l’advocat blanenc. La qüestió a Blanes, on el 2015 els 21 regidors es van distribuir en vuit forces, és “ser la llista més votada”. Això s’aconseguirà, segons Torrecillas, fent una feina de forjar aliances.

Torrecillas és un dels quatre regidors de CiU a Blanes, ara a l’oposició. Ha decidit renunciar a ser el cap de llista de la hipotètica candidatura de Junts per Blanes. “Fa dotze anys que estic en política municipal, i la demostració que som un partit que aposta per la renovació és que jo no m’hi presentaré.” L’alcaldable convergent del 2015 (2.458 vots) va ser el tercer més votat, al darrere de Miquel Lupiáñez (PSC), 2.612, i Joan Salmerón (ICV-EUiA), 2.510.

Vila, prudent

El president del PDeCAT a les comarques gironines, Pere Vila, prefereix ser prudent sobre l’aposta de Madrenas i Torrecillas. L’alcalde de Llançà i president de la Diputació afirma que les directrius del partit per al 2019 es marcaran en la conferència ideològica del juliol, a Barcelona. “No vull manifestar-me. Cada poble té les seves característiques. No hi ha res decidit.”

LES FRASES

Apostaria per un Junts per Girona. Buscar una llista transversal, en què hi hagi encara més sensibilitats
Marta Madrenas
alcaldessa de girona [el dia 8, en declaracions a TV Girona]
JxCat ha de tenir una rèplica local. Em sembla bé que hi hagi Junts per Blanes, un moviment ampli
Joaquim Torrecillas
EDIL DE CIU. renuncia A SER L’ALCALDABLE DEL PDECAT a blanes

Incorporar Lupiáñez, “un luxe”

Torrecillas no serà l’alcaldable del PDeCAT, però treballa i manté converses amb possibles candidats, ja sigui a encapçalar la llista o bé a formar-ne part. Torrecillas ha admès que ha parlat amb l’exalcalde socialista Miquel Lupiáñez, que va deixar el càrrec al novembre. “Seria un luxe que es pogués integrar a la [nostra] llista”, diu l’advocat, que va formar part de l’equip de govern (PSC, CiU i ERC) fins a finals d’octubre del 2017. Torrecillas va ser el primer tinent d’alcalde i diu que hi va haver una gran col·laboració amb el PSC.

Quan acabi aquest mandat, Torrecillas haurà estat 12 anys com a regidor de Blanes. Va ser candidat per primer cop el 2007. Llavors era el número 6 de la llista de CiU, que va obtenir set regidors, un menys que el PSC. Josep Trias (CiU) va ser l’alcalde gràcies a un pacte amb el PDB i el PP. Torrecillas va ser edil de Governació i Policia.

El 2011, Torrecillas, antic director general del Girona FC, va ser el número 4 de CiU. Del 2011 al 2015, Josep Marigó (PSC) va ser el batlle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia