Política

La comunitat educativa fa front comú contra la “criminalització” i la “instrumentalització” de l’escola catalana

Sindicats, AMPAs i entitats del sector educatiu convoquen una manifestació unitària el 10 de juny a Barcelona

Volen preservar l’escola com un espai de “convivència i cohesió”

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que agrupa AMPAs, sindicats i entitats del sector educatiu, han volgut mostrar aquest dimecres el seu suport als professors i docents encausats i assenyalats de Sant Andreu de la Barca i la Seu d’Urgell fent un front comú contra el què consideren una ’’criminalització’’ de l’escola catalana i una ’’instrumentalització i ús partidista’’ de l’activitat educativa. Amb el lema ’’Deixeu l’educació en pau. Volem educar en llibertat’’, el MUCE ha demanat preservar l’escola com un espai de ’’convivència i cohesió’’ i ha denunciat situacions d’autocensura a les escoles per part de docents que volen evitar possibles conflictes. La comunitat educativa ha organitzat també diverses mobilitzacions, com ara concentracions el 23 de maig a les delegacions del govern espanyol, un acte a Sant Andreu de la Barca el 3 de juny, i una manifestació unitària a Barcelona, el 10 de juny.

Amb el calendari de mobilitzacions, el MUCE vol donar suport a tota la professió docent del país però en especial als casos judicialitzats de Sant Andreu de la Barca i la Seu d’Urgell, i als 500 docents i altres professionals de l’educació ’’amenaçats’’ pel delegat del govern espanyol Enric Millo, uns suports que comencen a arribar, segons han explicat aquest dimecres, d’arreu de l’estat espanyol, tan d’entitats com de particulars.

Així, el MUCE ha consensuat un manifest on es demana que es deixi ’’l’educació en pau’’ i es reclama ’’llibertat’’ per educar. Per això, les entitats signants del text volem posar en valor la tasca educativa desenvolupada pels docents en un context social i polític de gran complexitat. Defensen que a l’escola ’’s’ha de poder parlar de tot ’’ i ’’s’ha de parlar de tot’’, sempre que es preservi el respecte a tots els alumnes.

Per això, des del MUCE denuncien ’’la instrumentalització política iús partidista’’ del cas, i alerta que aquesta situació ha posat en risc la preservació de la convivència i la cohesió de l’escola. En aquest sentit, Maria Vinuesa, de l’associació de mestres Rosa Sensat, ha demanat treballar per preservar aquesta funció de l’escola. Vinuesa ha recalcat que les acusacions d’adoctrinament posaven ’’en perill’ aquesta cohesió social i només servien ’’per a fer patir persones concretes’’, a la vegada que es podia trencar la confiança i la complicitat necessària per a realitzar la tasca educativa sempre complexa.

El MUCE també ha volgut fer una crítica a la instrumentalització mediàtica de la situació, i ha posat d’exemple la publicació dels noms i les imatges dels professors denunciats de Sant Andreu de la Barca, perquè són factors que ’’no contribueixen a normalitzar la situació’’.

Per últim, la comunitat educativa demana centrar els esforços en resoldre els ’’problemes reals’’ de l’educació, com pot ser el que consideren un ’’infrafinançament’’, el tancament de grups, la planificació del Departament pel que fa a les plantilles de professorat, o l’increment de les taxes universitàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona