Política

Colau trasllada a Torrent que urgeix un president presencial

L’alcaldessa participa del front comú antirepressió amb l’objectiu de desjudicialitzar la política

La líder dels comuns lamenta que la majoria independentista encara no hagi pogut desencallar la investidura

Roger Torrent va anunciar, després dels nous empresonaments de Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull i Carme Forcadell i l’exili de Marta Rovira, la constitució d’un front ampli “en defensa de la democràcia i dels drets fonamentals”. El president del Parlament es va reunir ahir amb l’alcaldessa de Barcelona i líder de Catalunya en Comú-Podem, Ada Colau, a qui va traslladar la voluntat de treballar en la construcció d’aquesta aliança transversal més enllà d’opcions polítiques, “sobretot en el sentit de desjudicialitzar la política perquè el diàleg sobre la relació entre Catalunya i Espanya es pugui tornar a portar a la negociació”, va explicar la dirigent dels comuns en sortir de la trobada al despatx d’audiències de la cambra després de tres quarts d’hora de conversa. “Aquests objectius els compartim”, va afirmar. L’alcaldessa va adreçar a Torrent la urgència de començar a recuperar la “normalitat institucional” i de lluitar contra la judicialització de la política i va apostar per la formació d’un govern com més aviat millor amb una presidència “efectiva i presencial”.

“No podem estar tants mesos després de les eleccions amb una majoria al Parlament que no és capaç de formar govern; això perjudica les institucions catalanes, el conjunt del país”, va denunciar Colau, que va advertir que hi ha qüestions prioritàries que “no poden esperar més”. En aquest sentit, va parlar del paper dels ajuntaments “sols a primera línia” afrontant prioritats en matèria d’emergència social, d’habitatge, econòmiques i de seguretat, que amb la Generalitat intervinguda en virtut de l’article 155 “estan funcionant de mínims”.

El fantasma d’una repetició de les eleccions no ha deixat de planar mai sobre la política catalana, disgregada per mig Europa i pendent sempre dels girs argumentals de la justícia espanyola. Puigdemont va desdramatitzar fa mesos la possibilitat de tornar a acudir a les urnes –Espanya va necessitar dues rondes de votacions–, però, més recentment, va certificar la voluntat de l’independentisme de formar govern. “Les eleccions no són el nostre pla”, insisteixen fonts de l’entorn del president. Hi ha de temps fins al 22 de maig per triar president.

Mentrestant, el front comú antirepressió, en la línia d’ampliar la base del sobiranisme, aglutina, tal com es va veure en la manifestació del dia 15 al Paral·lel, quan feia mig any de l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, organitzacions independentistes i no independentistes, com ara els sindicats UGT i CCOO i el mateix partit de Colau, en zona de grisos.

L’alcaldessa va recordar ahir que les diverses forces independentistes es van presentar als comicis del 21-D amb “un plantejament de polarització de blocs” que no comparteix, però que van guanyar una majoria per investir president i, per tant, tenen “la responsabilitat i l’obligació” de formar govern. Els comuns van obtenir vuit diputats, encaixats enmig de la polarització.

LA FRASE

No podem estar tants mesos després de les eleccions amb una majoria que no és capaç de formar govern
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona

Llarena alerta Comín i Serret

M.P.

El jutge del Suprem Pablo Llarena va demanar ahir al seu homòleg de Bèlgica que interrogui els consellers que resideixen a Brussel·les, Antoni Comín i Meritxell Serret, perquè designin advocat i procurador per a la causa espanyola. Si no, proposa que siguin lliurats a Espanya per a aquest tràmit i que se’ls designarà advocat d’ofici. El penalista Gonzalo Boye, defensor de Comín i Serret a Bèlgica, va comunicar a Llarena el 16 d’abril que “continuaran formalment aliens al procediment”, tot i que tenen una euroordre d’entrega pendent de resoldre. En la providència, Llarena els alerta que poden cometre “frau processal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA