Política

Nicaragua

Agitació al carrer

Les protestes aïllen el govern d’Ortega

Una ONG calcula en almenys 25 els morts per l’espiral de violència a causa dels aldarulls provocats per la reforma de la Seguretat Social imposada pel govern

Cauen símbols de l’executiu sandinista en manifestacions a Managua

La tensió s’ha disparat a Nicaragua des de dimecres, amb protestes que es multipliquen en contra de la reforma de la Seguretat Social imposada pel president, Daniel Ortega, que davant l’espiral de violència i després de treure l’exèrcit als carrers de les principals ciutats del país centreamericà s’ha vist obligat a prometre diàleg amb el sector privat per discutir l’abast de la reforma. Un diàleg infructuós davant la greu agitació que assola Nicaragua.

El Centre Nicaragüenc de Drets Humans calcula en almenys 25 els morts i en prop d’una setantena els ferits a causa dels xocs, mentre que el govern els redueix a una desena i responsabilitza dels aldarulls “petits grups de l’oposició”, va expressar el mandatari nicaragüenc. “Mentre Ortega parla de diàleg, en aquests moments els estudiants estan sent agredits, reprimits per les forces del règim”, va denunciar en un comunicat el Front Ampli Democràtic (FAD), integrat per dirigents de l’antiga principal força opositora al país centreamericà. Segons aquesta formació, “bandes acompanyades de la policia estan exercint un exercici de terrorisme d’estat, executant els actes més atroços dels últims anys”. Entre els morts hi ha un periodista de Bluefields i una dotzena de reporters s’han queixat d’haver estat agredits. La desafecció cap a l’executiu és tan gran que alguns símbols del governant Front Sandinista d’Alliberament Nacional (FSLN) amb la bandera negra i vermella i les estructures conegudes com els arbres de la vida de Managua van ser tombats.

Oposició dels empresaris

La reforma d’Ortega redueix les pensions d’un 5% i augmenta les aportacions de les empreses i dels treballadors per sanejar la Seguretat Social amb uns ingressos que l’executiu preveu que siguin de més de 200 milions d’euros, però aquesta reforma castigarà les empreses, segons alguns experts. Per això, quatre hores després de l’oferta de diàleg del president, la patronal la rebutjava i exigia que s’aturés la repressió. La mala relació entre empreses i l’executiu demostra que Ortega està cada cop més aïllat.

Els crits contra el president i la seva dona, Rosario Murillo, l’actual vicepresidenta, van repetir-se durant el cap de setmana. Els manifestants els acusen d’haver permès la corrupció, el frau electoral i les pujades contínues del combustible. Fins i tot els van comparar amb la família Somoza, que va controlar Nicaragua del 1934 al 1979. Els edificis públics de les grans ciutats com ara León, Granada i la capital van ser cremats.

Els universitaris, que han liderat les protestes, van distribuir ahir imatges de companys morts a trets per les forces de xoc del govern conegudes com a turbes. Els EUA i Costa Rica van recomanar ahir als seus ciutadans que evitin els viatges a Nicaragua per la gravetat de les protestes mentre que el bisbe Silvio Báez, una de les personalitats més respectades a Nicaragua, va definir els universitaris com “la reserva moral del país” i els va instar a no abandonar les mobilitzacions “per una causa justa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona