Política

Els comuns acusen l’independentisme de bloquejar el país

Domènech defensa el seu partit com la solució contra els blocs

Insta a concentrar-se en les municipals del 2019

Catalunya en Comú va autoproclamar-se ahir com l’única força capaç d’“oferir una alternativa” davant dos “blocs” que mantenen paralitzat el país: els partits independentistes, dels quals va dir que “no saben on volen dur el país” i els unionistes, que estan portant l’Estat a “esfondrar-se cada dia més en la repressió”. Durant el discurs de cloenda de l’assemblea organitzativa en què els inscrits van aprovar els estatuts, el codi ètic i el reglament de processos electorals interns, Domènech va recuperar el discurs de l’equidistància amb vista a les eleccions municipals del maig de l’any que ve en què hi ha en joc la seva principal plataforma de poder: l’alcaldia de Barcelona.

El coordinador general de Catalunya en Comú va reivindicar el paper d’aquesta formació en l’“onada de canvi” que, segons va dir, es viu al país. Va citar la victòria, “contra pronòstic”, en alcaldies com ara la de la capital catalana, el moviment del 15-M, les mobilitzacions dels pensionistes i l’èxit de la vaga feminista del 8 de març passat. “Necessitem un espai arrelat al territori per construir una alternativa de país transversal, feminista, republicana i popular”, va proclamar Domènech, que va obviar, en canvi, el moviment a favor de la República catalana i, fins i tot, la multitudinària manifestació del 15 d’abril passat contra el captiveri dels presos polítics i la repressió a la qual els mateixos líders dels comuns van assistir.

De fet, Domènech no va fer cap referència explícita als líders catalans empresonats ni a l’exili i es va centrar a insuflar ànims a la militància amb vista a les municipals de l’any que ve tot recordant les dues victòries dels comuns a Catalunya en les darreres eleccions al Congrés dels Diputats.

També sense citar-ho de manera explícita, el líder de Catalunya en Comú es va referir a la possibilitat que l’exprimer ministre francès Manuel Valls fos l’alcaldable per Barcelona de Ciutadans. “N’hi ha que no tenen propostes i busquen candidats arreu del món per fer altres debats que són els únics en què es troben còmodes”, va assenyalar Domènech.

I, enmig d’aquests dos “blocs” que els últims anys han polaritzat la política catalana i han deixat descol·locats els comuns, Domènech va reivindicar com a propi el que, justament, els seus rivals polítics els retreuen: la “claredat”. “Enfront dels que no tenen propostes i empren la repressió, enfront dels que discuteixen durant mesos perquè no saben on portar el país, nosaltres, claredat”, va afirmar.

L’assemblea organitzativa d’ahir es fa després que Catalunya en Comú fixés les bases en l’assemblea fundacional de l’abril del 2017 amb l’aprovació de l’ideari polític, els principis d’ètica i de radicalitat democràtica. La jornada d’ahir va transcórrer amb placidesa i no es va aprovar cap esmena en les votacions, ni tan sols –com va fer notar un militant– la que demanava llistes obertes en una formació que es vanta de ser molt “oberta”.

LA FRASE

No podem quedar-nos atrapats en les factures de partits polítics del passat
Xavier Domènech
Coordinador general de catalunya en comú


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’acceptar suborns

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona