Política

L’SPD busca la renovació amb Andrea Nahles com a nova líder

La nova cap dels socialdemòcrates arrodoneix el domini femení als partits polítics alemanys

Substitueix Schulz, la gran esperança de la formació, enfonsat per Merkel

Martin Schulz, el socialdemòcrata que havia de treure Angela Merkel del poder, ja és història. El rellevarà al front del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) Andrea Nahles, la primera dona elegida per a aquest càrrec en la històrica formació. Nahles va obtenir un resultat modest (66 %), en el congrés federal celebrat a Wiesbaden, un percentatge que reflecteix la divisió interna que arrossega l’SPD, com la majoria dels seus partits agermanats europeus.

Nahles representa la necessitat imperiosa de renovar-se d’un partit, que en les eleccions generals del passat setembre es va enfonsar en el seu mínim històric (un 20,5 %) i va haver de negociar i acceptar formar part d’una nova gran coalició de govern liderada per Merkel. Qui va pagar-ne la factura va ser, principalment, Schulz, a qui, un any enrere, l’SPD havia escollit com a president, amb un 100% dels vots, perquè el considerava un rival capaç de derrotar la cancellera. Schulz va acabar en el descrèdit en les urnes i, per rematar-ho, negociant la gran coalició que havia rebutjat categòricament.

A Nahles la va designar, ahir, el partit després de la renúncia a la presidència de Schulz, al febrer. Amb aquesta elecció de Nahles, ahir es va voler passar pàgina. La realitat, però, és que l’SPD no aixeca cap des que, el 1999, el darrer canceller que han tingut les files socialdemòcrates, el centrista Gerhard Schröder, va entrar en confrontació amb l’ala esquerra de l’aleshores president, Oskar Lafontaine.

Schröder va tirar endavant el dur pla de reformes anomenat Agenda 2010, molt lloat per Merkel, mentre que Lafontaine va deixar l’SPD i el càrrec de ministre de Finances per fundar el seu propi partit, L’Esquerra.

L’SPD no ha trobat el rumb, malgrat els successius relleus en la presidència. Ara, hi arriba finalment una dona, per primer cop en els 154 anys d’història del partit, cosa que no és exactament una revolució a Alemanya. Merkel lidera la Unió Cristianodemòcrata (CDU) des de fa divuit anys i, previsiblement, deixarà la direcció a una altra dona, Annegret Kramp-Karrenbauer, la secretària general. També hi ha dones al front dels Verds i L’Esquerra, i fins i tot el grup parlamentari de la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD) té comandament femení.

Energia

Nahles haurà de posar tota la seva energia (i en té molta) en la tasca de renovar l’SPD. Sap què és la confrontació amb les bases dels seus temps de líder de les rebels Joventuts (els Jusos). Va ser membre de l’ala esquerrana de Lafontaine, encara que no va marxar amb ell del partit, i ha estat ministra del Treball amb Merkel, en l’anterior gran coalició. Des d’aquesta posició, va fer prosperar la implantació d’un salari mínim interprofessional en un país ric, però on creix la precarietat laboral. Aquest guany és ara el seu cavall de batalla, en un partit necessitat de refer-se de les successives traïcions a les essències esquerranes, si no vol caure en la irrellevància política que amenaça altres partits agermanats europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans