Política

L’Estat italià va pactar amb la màfia als anys noranta

Un tribunal considera provat un acord amb Cosa Nostra perquè no apuntés contra polítics, a canvi de beneficis penitenciaris i que no es detingués ‘capos’

La històrica sentència esquitxa Berlusconi

La Itàlia que lluita contra l’omertà (silenci mafiós) va obtenir ahir una gran victòria: una sentència ha posat llum en un dels episodis més tèrbols de la història moderna del país. Després de dècades d’investigacions, assassinats i secretisme, un tribunal de Palerm considera provat que va existir un pacte entre l’Estat i la màfia siciliana durant la dècada dels noranta. El procés ha estat tractat com un secret d’estat i ha acabat amb condemnes de 8 a 28 anys de presó a comandaments dels cossos policials, a Marcello dell’Utri –braç dret de Silvio Berlusconi, i ja a la presó per associació mafiosa– i a capos de Cosa Nostra.

Els fets es remunten a principi dels noranta, quan diversos jutges, entre ells Giovanni Falcone, van començar a acorralar els mafiosos, que fins aleshores havien estat protegits. Cosa Nostra, veient que la política ja no era capaç de frenar la justícia, va amenaçar ministres i fins i tot Giulio Andreotti, que era el primer ministre. Va ser aleshores quan el govern, a través dels cossos especials dels carabinieri, va pactar amb la màfia: a canvi de beneficis penitenciaris als reclusos i d’evitar detenir els capos lliures, Cosa Nostra va comprometre’s a deixar d’apuntar als polítics.

I, en efecte, la màfia no va matar més polítics, sinó jutges, com ara Falcone. La sentència dona explícitament la raó a Paolo Borsellino, un altre jutge assassinat precisament perquè estava a punt de fer públic que acabava de descobrir que existia un pacte entre l’Estat i la màfia. Per això, un dels fiscals del cas, Vittorio Teresi, va dedicar ahir la sentència “a Borsellino, Falcone i a totes les víctimes innocents de la màfia”.

La sentència esquitxa de ple Silvio Berlusconi, ja que el pacte va produir-se també almenys durant el seu primer mandat. “Ja havien quedat clars els lligams entre el Berlusconi empresari i la màfia, ara queden clars també els lligams del Berlusconi polític i la màfia”, va dir un altre dels fiscals, Nino di Matteo. Queden encara moltes qüestions per escatir, però la sentència d’ahir és un primer pas històric per desmuntar les misèries que s’amaguen dins les cloaques de l’Estat italià.

LA FRASE

Ja eren clars els lligams del Berlusconi empresari amb la màfia; ara, també del Berlusconi polític
Nino di Matteo
FISCAL

“A Mediaset els 5 Estrelles netejarien els vàters!”

Alba Sidera Gallart

Ahir la presidenta del Senat italià, Elisabetta Casellati, va certificar el que ja se sabia: que el Moviment 5 Estrelles (M5E) i la coalició de dretes podrien formar govern demà mateix si Silvio Berlusconi fes el pas enrere que no vol fer.

Els grillini volen governar amb la ultradreta de la Lliga de Matteo Salvini i els postfeixistes de Germans d’Itàlia, però no amb l’ex-Cavaliere. I aquest, enfurismat, els va respondre: “Que no sabeu qui soc, jo?”

El president de la República va encarregar a Casellati, berlusconiana recalcitrant, que fes de mitjancera entre la dreta i els grillini. Però era més aviat una escenificació. Ningú no s’esperava que obtingués un acord: l’objectiu no era aquest, sinó fer palès públicament que no n’hi ha, d’acord, i donar màniga ampla a Mattarella per poder fer altres propostes a partir de la setmana que ve. Des d’una entesa amb els demòcrates fins a un govern tècnic.

Berlusconi dispara contra els grillini: “Els 5 Estrelles son un perill per al país, no són un partit democràtic. A Mediaset netejarien els vàters! Els italians han votat molt malament”, va dir. “Millor netejar vàters que pactar amb la màfia”, van respondre des del M5E. El magnat ho té clar: preferiria governar amb el centreesquerra. Però Salvini, que s’entén molt bé amb els grillini, no en vol ni sentir a parlar i l’aliança dretana cada vegada és més tensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona