Política

POLÍTICA

Clam unitari contra la “repressió” de l’Estat

Milers de persones es manifesten a Barcelona en protesta per la decisió del jutge Llarena d’empresonar Turull, Rull, Romeva, Bassa i Forcadell

Moments de tensió entre la policia i els concentrats davant la delegació del govern espanyol

Reacció popular al cop judicial contra l’independentisme democràtic. Milers de persones han sortit aquest divendres al carrer per protestar contra la decisió del jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena d’enviar a la presó els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i processar un total de 13 dirigents independentistes per rebel·lió.

A Barcelona, Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i entitats municipalistes han convocat un acte unitari de rebuig als empresonaments a la plaça Catalunya. Els concentrats han fet crides a la vaga general i han mostrat cartells amb missatges com Units contra la repressió. Un cop acabi l’acte, l’ANC també ha convidat a marxar fins la delegació del govern espanyol a Barcelona.

Els Mossos d’Esquadra han envoltat la delegació del govern espanyol a Barcelona per blindar l’edifici davant la presència dels manifestants convocats pels CDR que han baixat des dels Jardinets de Gràcia fins a la seu de la delegació, al carrer Provença. El cordó policia protegeix l’edifici i s’han viscut moments de tensió entre la policia catalana i alguns dels manifestants.

Els Mossos han anunciat per megafonia que actuarien si es vulnerava el perímetre que han creat amb tanques i furgonetes policials a l’entorn de la seu de la delegació del govern espanyol. Entre els manifestants s’ha pogut veure del periodista i exdiputat de la CUP Antonio Baños.

Primavera catalana

Més de 9.000 persones s’han concentrat aquest divendres al vespre davant la subdelegació del govern espanyol a Girona per protestar contra l’empresonament de Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa. Els manifestants han fet una crida a la “vaga general” i a engegar “la primavera catalana”. “Que cadascú de nosaltres digui ben alt i ben clar que estem farts d’aguantar aquest estat espanyol opressor, no ho acceptarem ni un dia més i farem que treguin les seves grapes de les nostres institucions i de les persones que estimem. Els farem fora”, ha dit l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas. “Llarena, tremola, el poble no perdona” o “ni oblit ni perdó” han estat algunes de les proclames que han cridat. L’eurodiputat Josep Maria Terricabras ha instat a deixar enrere la revolució dels somriures per fer accions que “facin mal a l’adversari”.

Carta de Rovira

Amb crits de “llibertat” i “no esteu sols”, uns 15.000 osonencs (segons la Guàrdia Urbana) s’han concentrat aquesta tarda a la Plaça Major de Vic. Les llàgrimes i la tristesa omplien moltes de les cares de les persones que s’han aplegat a un dels punts neuràlgics de la comarca d’Osona per donar suport a una de les vigatanes més conegudes de la política catalana, Marta Rovira. I també per mostrar la seva solidaritat amb els polítics que el jutge del Tribunal Suprem ha enviat a presó aquesta mateixa tarda.

La secretària general d’ERC també havia d’anar a declarar davant el magistrat espanyol, però aquest finalment ha decidit marxar a l’exili. Rovira ha exposat els motius de la seva marxa en una carta que ha enviat a la militància i els regidors republicans a Vic, Joan Ballana i Maria Balasch, l’han llegit davant dels assistents. Dalt de l’escenari també hi havia la parella de Marta Rovira, alcaldes i regidors osonencs i representats de l’ANC, Òmnium i els CDR.

Crides a la vaga general

Unes 4.000 persones s’han concentrat aquest divendres al vespre davant la subdelegació del govern espanyol a Tarragona per protestar contra la “repressió” de l’Estat i per exigir la llibertat dels “presos polítics”.

Amb nombroses pancartes, estelades, cassoles i espelmes, els concentrats han cridat a favor que es faci una nova “vaga general”. També s’han sentit crits “d’independència” i de “llibertat” pels “ostatges” de l’Estat.

Al finalitzar l’acte convocat per les entitats sobiranistes, el CDR de Tarragona ha iniciat una asseguda popular davant l’edifici de la subdelegació, que està custodiat pels Mossos d’Esquadra.

Carreteres tallades

Més tard, cap a les deu de la nit, més d’un centenar de persones han tallat des l’autovia A-7 en els dos sentits de la marxa al seu pas per la ciutat, a l’alçada de Sant Pere i Sant Pau, per exigir l’alliberament dels presos polítics. Els Mossos d’Esquadra han desplaçat una vintena d’efectius fins el lloc dels fets per reobrir la via.

Agents de Seguretat Ciutadana han aconseguit desallotjar el sentit nord de la circulació, mentre que en sentit sud una vintena d’efectius dels ARRO han esperat durant gairebé una hora mentre durava la protesta. Finalment un agent ha informat els concentrats que si en tres minuts no s’apartaven de la via els desallotjarien. Passat aquest temps, els agents han intervingut a cops de porra. La via ha quedat reoberta en la seva totalitat pels volts de dos quarts d’onze de la nit.

Una jove manifestant, menor d’edat, ha rebut un cop al cap en el moment en què se l’ha intentat reduir per apartar-la de la via. Ha hagut de ser atesa pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que ha desplaçat una ambulància fins el lloc dels fets.

A banda, durant el vespre diversos manifestants també han bloquejat altres vies catalanes com la la C-17 a Parets del Vallès i la N-152 a la frontera entre França i Puigcerdà, la N-2 a Vilassar de Mar o la N-340 a l’Arborç i a Molins de Rei.

Tensió a l’estació de Lleida

nes 3.000 persones s’han concentrat davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida per protestar enèrgicament contra el que consideren una “persecució judicial” de l’independentisme. Els concentrats han cridat amb molta indignació consignes contra la justícia espanyola i exigint la llibertat dels empresonats. També s’ha repetit la demanda de convocatòria d’una vaga general.

Ha estat una concentració convocada inicialment per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb el lema Sí a la República i al Govern legítim i també s’hi ha sumat Òmnium i els Comitès de Defensa de la República (CDR) de Lleida.

La protesta ha estat contundent però pacífica. Només al final s’han viscut alguns moments de tensió amb els Mossos d’Esquadra quan un grup ha intentat acostar-se a la porta de la subdelegació i hi ha hagut llançament d’ous contra la façana de l’edifici.

On sí que hi ha hagut càrregues és a l’estació de Renfe, quan mig centenar de membres del CDR han entrat i han ocupat les vies durant uns minuts. A l’entrada de l’estació agents antiavalots del Mossos han fet fora els manifestants i hi ha hagut empentes i cops. També s’han identificat alguns dels participants a l’acció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona