Política

Violència policial durant l'1-O

Torrent i Colau planten Felip VI en la rebuda del MWC

El president del Parlament i l’alcaldessa sí que acudiran al sopar de benvinguda del congrés

Alts càrrecs de la Generalitat i els representants municipals d’ERC i la CUP declinen l’assistència a l’àpat

El rei espanyol, el borbó Felip VI, visita avui Catalunya per primera vegada després de la magna xiulada contra ell a la manifestació posterior als atemptats a Barcelona i Cambrils de l’agost, i després del discurs del 3 d’octubre en què va beneir l’“a por ellos” contra els votants del referèndum de l’1-O. L’espera una gran cassolada de rebuig a la seva presència a Catalunya a les nou del vespre, a més d’una mobilització a les portes del Palau de la Música, on assistirà al sopar inaugural del Mobile World Congress (MWC).

Però la protesta no es limitarà a la societat civil. També hi haurà una plantada generalitzada de les principals institucions del país. El president del Parlament, Roger Torrent, “conscient del seu paper institucional, que sempre exerceix amb totes les conseqüències”, no participarà en la rebuda oficial al monarca prèvia al sopar perquè “no ha dedicat ni una sola paraula al miler de ferits de l’1-O” i perquè el discurs que va oferir al cap de dos dies “emparava l’actuació del govern espanyol i no apostava en cap cas per la política”, segons fonts pròximes a Torrent.

Tampoc no hi serà l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com a protesta per les càrregues policials “duríssimes i arbitràries” de l’1-O en 27 escoles de la capital. “No pertoca per responsabilitat institucional”, va afirmar l’alcaldessa. “Una cosa és el respecte institucional i una altra és retre homenatge”, va insistir. Colau va recordar que Felip VI, “en comptes de mantenir-se neutral i fer una crida a la concòrdia, es va arrenglerar amb les tesis més dures i repressives”.

Tant Torrent com Colau sí que participaran al sopar de benvinguda al MWC al Palau de la Música i a la inauguració, demà, del congrés de telefonia mòbil, on coincidiran amb el borbó. El gest pretén “mostrar el clar suport institucional [al congrés] i com a ciutat amfitriona de l’esdeveniment”, segons l’alcaldessa. Torrent i Colau ho van parlar i van convenir que seria “la resposta més adequada” a la situació actual i “una manera d’expressar conjuntament el compromís amb el Mobile”.

El que queda del govern després de l’aplicació del 155 també plantarà el borbó, però anirà una mica més enllà. El secretari general del Departament d’Empresa, Pau Villòria, i el secretari de Competitivitat, Joan Aregio, han declinat la invitació a l’àpat per la situació d’“anomalia i excepcionalitat” que viu a Catalunya. Tampoc no hi seran els representants municipals d’ERC i la CUP. A més, el secretari de Telecomunicacions, Jordi Puigneró, no anirà a la inauguració de demà.

Crítiques unionistes

“La plantada de Colau al rei és un boicot a Barcelona i la converteix en una kamikaze contra la ciutat”, es queixava el president del grup popular a l’Ajuntament barceloní, Alberto Fernández Díaz. “Colau continua oblidant la seva responsabilitat institucional, segueix acumulant errors, segueix perjudicant la ciutat. Barcelona no s’ho mereix”, va piular el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Ciutadans també va criticar la plantada perquè la consideren una “falta de respecte institucional”.

Està prevista la presència al sopar de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría; del ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, i del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que va demanar a Colau que rectifiqui i es deixi de “postureig”.

Una cosa és el respecte institucional i una altra és retre homenatge
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona
Demano a Colau que rectifiqui aquests gestos de cara a la galeria, aquest postureig
Enric Millo
Delegat del govern espanyol
És una falta de respecte institucional. Colau no ha superat el seu paper d’activista
Carina Mejías
Regidora de Cs a Barcelona

Gran casserolada contra el monarca a les nou del vespre

Barcelona tornarà a retrunyir contra el descendent de Felip V. A partir de les nou del vespre està prevista una gran casserolada amb aspiració de passar als annals de les rebudes als monarques espanyols. La casserolada parteix de l’exdiputat de la CUP David Fernàndez a les xarxes socials: “Diumenge podríem continuar superant la por i superant-nos a nosaltres mateixos amb la casserolada més gran que s’hagi sentit mai.” Òmnium Cultural va animar ahir a rebre Felip VI amb aquesta acció “per haver donat suport a la repressió policial contra votants pacífics l’1-O”. I l’Assemblea Nacional Catalana s’hi va afegir proposant, a més, una xiulada als que estiguin al carrer en aquell moment. També proposen que els que estiguin dins del cotxe a les nou del vespre facin sonar el clàxon. “Els catalans no tenim rei”, recorda l’entitat independentista. A més, els comitès de defensa de la República (CDR) també conviden a utilitzar altaveus per fer sonar la música de Valtònyc i Pablo Hasel, represaliats per la censura espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona