Política

Rovira guanya punts com a vicepresidenta

En cas que es confirmi l’acord amb JxCat, Junqueras no assumirà el càrrec si no el deixen sortir de la presó

ERC busca un relleu per agafar les regnes internes del partit

La secretària general i número dos d’ERC, Marta Rovira, s’entreveu com a pròxima vicepresidenta de la Generalitat. Molt avançat ja l’acord de legislatura amb JxCat, que es confia tancar del tot en els pròxims dies, el partit s’ha pogut reservar finalment el dret de triar qui assumirà el càrrec, el que seria el número tres d’un teòric d’un govern liderat políticament per Carles Puigdemont des de l’exili i per Jordi Sànchez com a president investit formalment pel Parlament. Si aquest, tanmateix, continués a la presó, en la pràctica Rovira passaria a ser en el dia a dia qui duria les regnes efectives del govern.

El càrrec es reservava en principi per al líder d’ERC i vicepresident fins a l’aplicació del 155, Oriol Junqueras, però aquest ja ha renunciat a repetir si no el pot exercir en unes mínimes condicions. És a dir, des de fora de la garjola, ni que fos en una situació de llibertat condicionada que el jutge del Suprem Pablo Llarena li ha denegat sistemàticament des que va dictar la presó preventiva el 2 de novembre.

Amb això, Junqueras ja ha demanat a la seva lloctinent que el substitueixi, tot i que, perquè això es pugui donar per fet, a més de confirmar-se els termes del preacord amb JxCat, falta que la mateixa Rovira –que està en situació de llibertat sota fiança després d’haver declarat aquesta setmana al Tribunal Suprem– accepti entomar la responsabilitat.

Direcció encausada

El camí perquè es confirmés aquesta possibilitat, de fet, encara s’aplanaria més si es lliga abans un substitut de consens en un àmbit intern. I és que Rovira, que va ser la portaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí en l’anterior legislatura, també duia i du encara les regnes de l’organització del partit, que forçosament hauria de cedir a algú altre, que es busca entre l’actual cúpula del partit. En aquest cas, però, la dificultat torna a ser de tipus judicial, ja que tots els principals càrrecs són a la presó (el president, Junqueras) o en situació processal i en llibertat condicionada, com la mateixa Marta Rovira; l’adjunta a la presidència, Anna Simó; l’adjunt a la secretaria general, Lluís Salvadó, i el president del consell nacional, Josep Maria Jové.

Aragonès, a Economia

L’altre gran pes pesant republicà que es dibuixa en el nou govern seria Pere Aragonès, encara actual secretari d’Economia i un dels homes clau en les negociacions amb JxCat. Probablement assumirà la conselleria d’Economia i Hisenda, que es desvincularia així de la de Vicepresidència, a diferència de l’última legislatura.

Tot i que està pràcticament tancat el repartiment de carteres amb JxCat, en les converses no s’ha parlat de noms, i ara cada partit sondejarà els seus propis candidats. En el cas republicà, i pendent de tancar el paper que han de tenir Toni Comín i Meritxell Serret a l’exili belga, també s’espera que Raül Romeva decideixi si vol continuar, si bé en el seu cas no ho faria com a conseller d’Exteriors, ja que no té passaport per poder sortir de l’Estat, i aquestes funcions es reservarien als exiliats a Brussel·les. ERC, a més, compta amb l’ara diputada a Madrid Ester Capella i amb l’exsocialista Joan Ignasi Elena per ocupar alguna responsabilitat de govern.

Aturada de les converses abans de l’esprint final

Després d’uns dies convulsos, JxCat i ERC van reconduir divendres a la tarda les negociacions per arribar a un pacte de legislatura, que estan en la recta final segons han indicat des de tots dos grups, que s’han mostrat optimistes. Tot i que no s’han aturat del tot els contactes, els uns i els altres s’han donat un respir aquest cap de setmana, i no està previst que es tornin a reunir fins demà i dimarts, quan confien segellar els últims detalls pendents. La idea seria traslladar dimarts el document tancat amb la proposta a la CUP perquè el pugui ratificar dissabte en el consell polític, i incorporar els cupaires a les converses per veure com es materialitzaria la doble investidura. En tot cas, la proposta de resolució de JxCat que es votarà en el ple de dijous de rebuig al 155 i reconeixement a la figura de Puigdemont engegaria el mecanisme previst a l’acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona