Política

Estats Units

Boicot al ‘lobby’ de les armes dels EUA

Una trentena de grans empreses trenquen amb l’Associació Nacional del Rifle pel tiroteig en una escola que va causar disset morts

El governador de Florida vol apujar dels 18 als 21 l’edat mínima per poder comprar una arma

Les companyies aèries United i Delta, les empreses de lloguer de cotxes Hertz i Enterprise i el First National Bank of Omaha formen part de la trentena de companyies nord-americanes que han trencat llaços amb l’Associació Nacional del Rifle (NRA, en la sigla en anglès) arran del qüestionament que han fet els seus clients a les xarxes socials d’aquest lobby després del tiroteig de fa deu dies en una escola de secundària de Parkland (Florida), que va causar disset morts.

L’etern debat sobre el control d’armes que polaritza els EUA i sobre com es pot combatre el lobby que les promou –que gasta molts diners en les campanyes polítiques– podria haver entrat en una nova dimensió arran de l’actuació dels estudiants de Parkland, que clamen perquè el president Donald Trump i la classe política en general actuï d’una vegada. Entre altres activitats, han recaptat milions de dòlars gràcies a les donacions de famosos com ara la comunicadora Oprah Winfrey i l’actor George Clooney, i han impulsat una gran marxa nacional per restringir l’accés a les armes, que se celebrarà el 24 de març. Ara bé, la batalla no serà fàcil, perquè aquesta qüestió divideix els nord-americans.

Veient la volada que està agafant el debat, el First National Bank of Omaha va emetre un comunicat per explicar que no renovaria el contracte d’una targeta de crèdit Visa amb la marca NRA. L’entitat admet que “els comentaris dels clients” l’han empès a revisar la seva relació amb l’NRA. Aquesta associació, però, es treu les puces de sobre i rebutja qualsevol responsabilitat en el bany de sang de Parkland. Assenyala, en canvi, la seguretat del centre –el guàrdia no va barrar l’accés al noi armat amb un fusell que va perpetrar la matança–, el sistema de salut mental dels Estats Units i l’FBI com a responsables de la tragèdia, un fet que ha indignat molts nord-americans, cada cop més molestos per la facilitat amb què es poden comprar armes.

David Hogg, un dels supervivents de la massacre de Parkland, va agrair a través de Twitter que les companyies prenguessin posició en contra de l’NRA i va animar altres empreses a fer-ho. De seguida s’hi va apuntar l’assegurança MetLife, entre d’altres. “Les nostres marques han posat fi als descomptes per als membres de l’NRA. Aquest canvi entrarà en vigor el 26 de març”, va publicar Enterprise a Twitter.

El director general de l’NRA, Wayne LaPierre, es va queixar ahir de la “velocitat vertiginosa per dictar lleis sobre el control d’armes” i va criticar “els oportunistes que exploten la tragèdia”. Sense irritar l’NRA, el president Trump va expressar ahir que va “pel camí de resoldre” la xacra dels tirotejos massius als Estats Units i va insistir que els professors haurien d’anar armats. Trump ha adoptat un paper més actiu sobre el control d’armes en vista de la pressió popular, però tampoc sembla decidit a acceptar les propostes dels demòcrates. Des de les seves files, el governador de Florida, el republicà Rick Scott, proposa apujar dels 18 als 21 anys l’edat mínima per poder comprar una arma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona